Prapriče: Pun pogodak!

Borba dobra i zla na Maloj loži

Eto, moj prvi put na Maloj Loži. Prvo pa muško, rekao bi narod, ali ja sam prerastao te šovinističke tvrdnje i usporedbe pa ću samo reći da je predstava bila pun pogodak.

Glavna junakinja, Janka, pronalazi knjigu priča u starom ormaru. Knjiga ju uvuče u svijet iz kojeg ne može izaći dok priča ne završi. Priče su izvučene iz staroslavenske mitologije, koju je među ostalima obrađivala i Ivana Brlić Mažuranić. Tako saznajemo da je prema starim Slaveniima svijet stvorio Svarog, vrhovni bog koji je spavao u jajetu dok ga nije probudio zvuk čarobnog zvona. Stvorio je Sunce, Mjesec, kopno, more, patuljke, vile i divove. Ipak, svakoj pozitivi treba kontrirati negativa, da vaga bude u ravnoteži. Tako je Crnobog čista suprotnost Svarogu. Kad Svarog stvori neku lijepu životinju, Crnobog stvori neman. Kad Svarog stvori nešto dobro i lijepo, Crnobog stvori nešto grdo i zlo. Njih dvojica odluče dokazati tko je jači natječući se u povlačenju konopa, križić-kružić i skakanju u vrećama. Svarog pobjeđuje i ljubomorni Crnobog prema receptu babe Yage stvara zeleno sunce koje postavlja na nebo. Sve postaje mračno, cvijeće ugiba, a ljudi su hipnotizirani zelenim suncem. Naravno, Svarog to ne odobrava te tjera Crnoboga u podzemlje i skida zeleno sunce.

Priča završava, Janka se vraća u stvarnost i sve biva dobro.

A sad malo dojmovi, Ono što me se najviše dojmilo u ovoj izvedbi su likovi koji su govorili na različitim dijalektima: Jana na kajkavskom, Svarog na čakavskom, a Crnobog na štokavskom. To je nasmijalo publiku, pogotovo kad su likovi izgovarali određene riječi na svom dijalektu(“joje” umjesto jaje). Ubacili su i par glazbenih točaka koje su obrada narodnih pjesama. S obzirom na malu pozornicu i činjenicu da se predstava izvodi na otvorenom, glumci su se izvrsno snašli i maksimalno iskoristili scenu. Na kraju nemam više ništa pametnog za reći već ću samo izraziti želju da se ova predstava na nekom od idućih festivala izvede u kazalištu ili na Ljetnoj pozornici, u pravim uvjetima i s još više publike. Ocjena: N(Narodno je opet in!)

Điđi Delalić (17)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže