MAMA JE KRIVA ZA SVE: Tabu teme!

Scena Gorica, Velika Gorica

 

Ova predstava meni je bila grozna. Po meni radnja je bila spora, bila su tri glumca koji su glumili mnogo više likova. Tekst je bio dobar, no izvedba je loša.

Marieta Pavić, 11

 

Ova mi je predstava bila jako zanimljiva i najviše su mi se svidjeli likovi: mama, sin i sestre. Bilo mi je smiješno to što su se stalno lopovi svađali i raspravljali oko sitnica. Ova mi se predstava jako svidjela jer je sin na kraju shvatio da je mama bila u pravu, a prije je cijelo vrijeme smatrao da ona nije u pravu. Vrlo bi rado ponovno pogledala ovu predstavu i još bih mnogima preporučila da je pogledaju.

Matea Palinić, 10. g.

 

Predstava koju sam gledala je bila vrlo komična i zabavna. Kostimi su bili kreativni i zanimljivi. Sva djeca su bila koncentrirana na predstavu. Predstava je bila jako smiješna i većina tinejdžera se može poistovjetiti, a odraslima je isto bila simpatična. Bilo je puno interakcija s publikom, kao na primjer kad su nam dali pizzu što mi se baš svidjelo. Predstava je bila baš simpatična i jako mi se svidjela i preporučila bih je svima koji imaju priliku pogledati je.

Natali Vrlika 13

 

Predstava namjenjena mladim uzrastima, svidjela se i višim uzrastima. Otmica 11-godišnjeg Berislava jer ga je majka poslala u školu u nedjelju, ali ga uspješno spašavanjem vršnjakinje blizanke s kojima na kraju ide na školski ples, radnja je ove predstave. Predstava koja je trajala 60 minuta, prošla je jako brzo, a odlični zvučni efekti i svjetla upotpunili su moj dojam. Svima preporučujem ovu predstavu.

Lora Žaja, 13. Godina

 

Predstava mi se svidjela, bila je dobra i komična. Svidjela se publici, djeci posebno. Kostimi su bili zanimljivi i kreativni. Svidjelo mi se jako kako su glumci imali dosta interakcija s publikom, dosta su se smijali I propitkivali tijekom predstave. Najviše mi se svidjelo to što je glumac tijekom predstave dao pizzu djeci koja su nakon toga bila još sretnija. Iako je predstava bila za mlađi uzrast, svidjela se i tinejdžerima, a i odrasli su uživali.

Maša Relja, 14

 

Mama ljubila morona bila je jedna od najboljih rečenica u predstavi i mislim da u niti jednom smislu ne opisuje tu predstavu. Šokiralo me to što su u predstavi spomenute mnoge današnje ozbiljne i takozvane tabu teme i problemi današnjih tinejdžera. Osim vrašnjačkog nasilja tu se spominju i problemi s ocem. Volim njenu obostranu stranu lica. Znam da se svidjela i mlađem uzrastu, ali i mene je očarala svojom lakoumnošću. Samo da se zna ovakvu predstavu iščekivala sam već duže vrijeme.

Marisa Perković, 14

 

Večerašnja predstava bila je bolja nego što sam očekivala. Iako je bila namjenjena mlađim uzrastima svidjela mi se jer se na prvi pogled čini nevina, a ispod površine se bavi teškim temama s kojima se mnogi od nas susreću.

Petra Šupe, 15

 

“Mama ljubila morona”, jedna od mnogih rečenica koja spominje kulturu i dogadaje današnjeg vremena. Posebno mi se svidjelo što likovi nisu bili površni, kao što su u većini romana za djecu i mladež, naprimjer romani spisateljice Sanje Pilić. Svaki je lik imao nekakvu svoju pozadinsku priču i razlog zašto su takvi kakvi jesu. Tako se predstava za mladu publiku, tj. djecu, svidjela i svim drugim uzrastima. Djeci je bila vrlo zanimljiva i smiješna kao i odraslima, no oni su je mogli razumjeti na malo dubljim nivoima zbog svih tema koje su spomenuli, kao što su alkoholizam u obitelji itd.

Ema Plazibat, 14

 

Ova predstava mi je bila zanimljiva, iako je književni tekst vrlo loše napisan. Također, predstava je skroz drugačija od teksta. Nije mi se svidjelo da su ženske likove glumili muškarci. Bilo mi je neobično da se jednom od glumaca isključio mikrofon usred predstave. Predstava mi je bila zanimljiva zato što mi se svidio način na koji se glumci mjenjali svoj glas kroz likove.

Jakov Marinković, 11

 

Ova je predstava bila urbebesna. Iako me iznervirala iz jednostavnog razloga, razlog je da je predstava stvarno izmišljena u pogledu odraslih i što oni misle da je u našim jedanaestogodišnjim glavama. Naprimjer, ja u životu ne bih obukla ljubičaste hulahopke. Ali isto znam neke od mojih poznanica koje bi. Zato mi se ova predstava nije svidjela. Opisuje karakter koji rijetka djeca u mojim godinama imaju. I pola predstave nisam ni čula jer se žena iza mene histerično smijala i govorila svojoj dici: “Vakvi ćete vi biti za nešto godina”. Došlo mi je da se… Nebitno. Uglavnom, bila sam impresionirana kako su sve odglumili u troje. Ali sam se ipak nasmijala i bilo mi je drago što sam išla.

Barbara Bujas, 11

 

Predstava je bila iznad mojih očekivanja, ali nije najbolja koju sam pogledala. Galvni lik je jedanaestogodišnji Berislav kojeg su oteli lopovi jer je sasvim slučajno naletio na njih kako kradu laptope iz škole. Mislim da su mrvicu pretjerivali što se tiče nekih fora, ali sve u svemu je bilo dovoljno zanimljivo da zadrži moju pažnju. Super mi je bilo to što su nama u publici dali pizzu, iako uopće nisam uspjela pojesti komad. Jedino što mi je stvarno zasmetalo je to što su ljudi (odrasli i djeca) bez imalo srama hodali po pozornici tijekom predstave, to je znak apsolutnog nepoštivanja prema glumcima.

Ava Klisović, 13

 

Mama je kriva za sve predstava je koja spaja ozbiljne teme, dječji humor i radnju dovoljno jednostavnu da je djeca shvate. Izvela ju je Scena Gorica na Trgu Republike Hrvatske 25. lipnja u 21 sat. Predstava prati dječaka Berslava, dječaka koji živi samo s majkom i školi je maltretiran zbog imena, odjeće i izostanka njegova oca. On jedne nedjelje dolazi u školu i pronalazi lopove koji ga otmu, a u pomoć mu dolaze dvije djevojčice, Stella i Mirela. Kao što sam i na početku spomenula, predstava je obuhvaćena humorom koji je uspješno nasmijao sve dječje gledatelje. U isto vrijeme, predstava spominje i neke ozbiljne teme, poput problema s obitelji te nasilja. Svaki lik imao je priču iza sebe. Čak su i lopovi pričali o svojim prošlostima i obiteljskim problemima. Mislim da je sjajno što se u sadržaju namijenjenom za djecu pojavljuju i takve teme jer će se djeca sigurno susretati i s takvim temama u životu. Mogu pohvaliti i scenografiju koja je jednostavna, ali efikasna. Sve u svemu, predstava je bila zanimljiva i djeci i odraslima zbog jednostavnog humora, ali i ozbiljnih tema. Nadam se da će u budućnosti više dječjih predstava na ovaj način prikazivati ozbiljne teme.

Lucija Ivanović, 14

 

U ovoj predstavi se radi o dječaku Berislavu kojega je mama zabunom u nedjelju poslala u školu. Tamo je Berislav zatekao lopove koji su ga oteli i zaključali u stan. U ostatku predstave se radi o dogodovštinama koje je Berislav proživio. U predstavi mi se svidjela scenografija i gluma glumaca, jedino mi je problem bio što su tri glumca glumila više likova. Bilo bi bolje da svaki glumac ima svojega lika. Predstava je trajala malo duže te se tijekom nje ispreprelo puno tema i više nisam znala o čemu se u predstavi točno radi. Bilo bi bolje da se u radnji predstave više spominjalo to da je mama kriva za sve. Umjesto toga više pažnje se obratilo na neke druge radnje.

Nika Nikić, 12

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže