LEKTIRA: Ulazak u božanstveni svijet… ili samo dosada?

Norci o aktualnoj temi…

Ne voli učenje, voli čitanje

Po meni lektira je jedna od dobrih stvari u školi. Ne volim učenje kao i nitko drugi, ali lektire volim čitati. Volim sve one avanture kroz koje pisac prolazi. Naravno da postoje i oni koji lektire ne čitaju. Mislim da ne znaju što propuštaju. Ovo je dovoljno za ovu temu.

Emil Erak (14)

Za bolju ocjenu

Zašto imamo lektire u školi? To je pitanje koje muči hrpu učenika koji nisu ljubitelji čitanja. Nisam ni ja ljubiteljica, bolje rečeno mrzim čitanje knjiga, no mislim da su lektire u osnovnim školama prihvatljive. Po mom, lektire nije problem pročitati i napisati pa mislim da je to prilika za bolju ocijenu. Ima nekih lektira koje mi je i drago što sam pročitala, te su mi bile jako zanimljive.

Antonela Kovač (13)

Manje pjesama, flore i faune

Ja redovito pišem i čitam sve lektire. Mislim da bi u lektirama trebalo biti malo manje zbirka pjesama i priča, a malo više romana. Ne sviđa mi se što se za skoro svaku lektiru mora pisati kratak sadržaj. Mislim da bi na popisu lektira trebalo biti malo više napetih romana koji zanimaju djecu, a malo manje romana u kojima se opisuje flora i fauna. Mislim da bi trebali malo češće imati lektiru, možda 2-3 puta na mjesec i da bi se za svaku lektiru trebalo ocjenjivati prepričavanje lektire, a da se ne bi trebala pisati provjera iz lektire.

Petra Grubišić (10)

Stvarni problemi

Tema mi se iz prve činila glupom, no kad bolje razmislim, ja zapravo volim čitati lektire. Uvijek sam jedina u razredu koja pročita cijelu knjigu od korica do korica, bila to knjiga od 300 str. kao Oliver Twist ili lektira Iz velegradskog podzemlja koja ima 50 stranica. Htjela bih da se u listu školskih lektira uvedu knjige s izraženijom i jasnijom poukom, ne neke glupe lektire na koje nas profesori tjeraju da ih čitamo, a koje nemaju smisla. Sviđaju mi se knjige sa socijalnom tematikom jer pokazuju djeci koja ih čitaju što je stvarni problem u društvu, te neke lektire s ljubavnom temom te temom namjenoj više nama – tinejdžerima. Kratko i jasno o tome kakve lektire trebaju biti.

Sara Rak (14)

Vole čitati, samo to još ne znaju

Ja osobno nisam ljubitelj lektira, ali ih nikako ne bih izbacila iz škole jer smatram da su vrlo bitne za školovanje. Svi ljudi koji ne vole čitati samo još nisu pronašli knjigu koja im odgovara.

Lucija Radetić (14)

Ne sudimo knjige po koricama!

Ja osobito nisam neki ljubitelj lektira, ali u sedmom razredu sam pročitala gotovo sve. Ja bih iskreno lektiru izbacila iz školskog programa, ali isto tako će mi dobro doći. Samo bih htjela da budu malo više za tinejdžere. Ne sudimo knjige po koricama.

Nika Čorkaš (13)

Kako ćeš išta znati?!

Lektira, ponekad volim lektire, pravi način da se zabaviš. Ali ponekad zna biti dosadna. Htjela bih da je bude malo rjeđe, ali nema veze. Mislim da bi trebalo ukinuti lektire za prvi razred. Teško im je čitati. Znam da ima mnogo djece koja ne vole čitati, ponekad ni ja to ne volim. Ali kako ćeš znati išta ako ne čitaš i zato djeco, čitajte više.

Petra Brkičić (11)

Ima važnijih stvari

Zašto treba imati lektiru kada možemo čitati što god hoćemo. U školi nas prisiljavaju da pročitamo što oni traže, a to nije ono što nas zanima. Ima zanimljivih lektira, ali jako mali broj. Po meni, u školi ne treba biti lektire još pogotovo u višim razredima kada se djeca fokusiraju na važnije stvari.

Marin Belak (13)

Čak zanimljivo

Ja jako volim čitati knjige, ali skoro niti jedna lektira mi se nije svidjela. Voljela bih da mogu birati lektire jer bi onda bile zanimljivije i kraće. Svi mislimo da su lektire beskorisne, no one nam pomažu u pisanju. Iako mi se baš i ne da uvijek čitati lektire, kad počnem ne mogu stati jer svaka je knjiga zanimljiva na svoj način, pa čak i lektira.

Mia Jakelić (13)

Djeca, a ne ministarstvo!

Naježim se na tu riječ kad netko kaže. Neke su super, a neke i ne pročitam nego prepišem od kolege u razredu. Voljela bih da lektiru biraju djeca, a ne ministarstvo. Po meni, oni se uopće ne brinu o školama nego nastavnici, ali to sa strane. Po meni lektire bi trebale biti po našem izboru, a ne kako njima padne.

Lucija Zekanović (13)

Nikad do kraja

Trenutno aktualna tema u Hrvatskoj je “Lektira u osnovnoj i srednjoj školi”. Ja osobno lektire nikad ne pročitam do kraja ako mi postanu dosadne, što se događa u većini slučajeva. Smeta mi što ima puno stranih pisaca pokraj mnogo hrvatskih. Ova tema nikada neće biti potpuno rješena, ali moglo bi se nešto poduzeti. Trebalo bi smanjiti broj lektira jer većina učenika ne bi pročitala lektiru. Trebalo bi uvesti lektire koje bi se svidjele učenicima ili da ih pak sami biraju.

Ivo Šarić (14)

Više debelih knjiga

Ja mislim da se lektire trebaju ponavljati jednom tjedno zato jer mi je zabavno pisati lektire i onda crtati likove iz knjige. Ja bih jako voljela da svake godine bude sve više lektira i više teksta u knjigama i više debelih knjiga zato jer obožavam lektire i crtanje.

Nora Škarica (10)

Ne brinu o knjigama

Naravno u svakoj školi djeci dodjeljuju lektire. Meni je zapravo drago što djeci daju lektire zato što te one podučavaju. No ima samo jedno što bih voljela promjeniti. Promjenila bih samo to što se neki uopće ne brinu o knjigama. To je uglavnom to, ništa više ne bih prmjenila.

Katarina Veleglavac (10)

Voli prepričavati

Lektira, ta lektira… Iskreno sve bih promjenila. Kao prvo, neke knjige koje sam dobila za lektiru je moja mama imala. To su stare knjige koje svi znamo, korice i papiri su potrgani. Pa dajte nam nove i zanimljive knjige koje tek izlaze. Još mi smeta što u 4. razredu daju slikovnice od 20 stranica, a u 2.razredu knjigu s više od 200 stranica. Možda vam se čini da mrzim lektire, ali ste u krivu. Volim čitati i drugima prepričavati o nekom djelu.

Lucija Brajković (10)

Manji rok

Na ovu temu za mene postoji jedna rečenica: treba ukinuti lektiru! Iako od prvog razreda samo pišem i čitam lektiru i uvijek dobijem 5 ili 4, meni je lektira dosadna. Ako ne ukinu lektiru , mislim da bi se trebalo smanjiti rok za čitanje jer je ja pročitam u 2 dana.

Janja Petković (9)

Božanstveni svijet

Ja jako volim čitati školske lektire jer sam velika ljubiteljica knjiga. Čitajući dolazim do novih spoznaja i osjećam se kao da sam odletjela u neki novi božanstveni svijet. Čitajući zaboravljam na svoje brige i probleme te se susrećem s piscem (njegovim mislima, osjećajima i stajalištima). Ne sviđa mi se što lektire zadaje nastavnica. Po mom mišljenju, svaki bi učenik trebao birati svoju lektiru koja mu je zanimljiva i u kojoj će uživati. Ne razumijem zašto djeca ne vole čitati, a pogotovo pisati lektire. Pisanjem lektira učimo se pravopisu, gramatici, kreativnosti, to jest pripremamo se za srednju školu. Podržavam lektiru u osnovnoj školi, ali zašto djeca moraju čitati lektire u srednjoj školi? Pa zar nije dovoljno što svaki dan mukotrpno učimo deset predmeta i trudimo se dobiti što bolju ocjenu (često nam ne ostaje nikakvo znanje). Ja jako volim školske lektire što nastavnice posebno cjene. Ljudi, čitajte lektire jer će vam pomoći u dobivanju novih spoznaja, a i nastavnica će kad tad vidjeti vaš trud.

Lucia Kostelac (13)

Strepnja

Tko je osmislio lektire? Lektira je prebrutalna, jer ubija ljude svojom dosadom. Lektire za prvi razred su premršave, a za četvrti predebele. Riječi “za lektiru vam je…” jedne su od najgorih strepnja većini učenika. Trebali bi promjeniti nešto s lektirom. Borimo se za prava učenika!

Marta Živković (10)

Grade razmišljanja

Iako svi misle kako su lektire glupe i nepotrebne, ja se ne slažem s tim. One nam razvijaju maštu, čine nas pismenijima i pomoću njih gradimo svoj način razmišljanja. Osim toga, da nema lektire, oni koji ne vole čitati, nikad ne bi čitali.

Katja Frua (15)

Svašta

Pa šta da vam kažem. Meni je lektira svašta, ali ovisi koja je. Sad kad sam rekla svašta, mislim da mi je: dobra, zanimljiva, zahtjevna, ponekad i dosadna. Eto na. Pa to je ipak lektira, ništa drugo!!!

Katarina Zekanović (11)

Dežurni štreber

Ja ne volim školske lektire. Mislim, možda bi ih i voljela kad bi na popisu lektira bile neke zanimljive knjige. Tu i tamo se nađe neka zanimljiva, ali većinom su duge i dosadne. Ono što kod lektira najviše prezirem je takozvani dnevnik čitanja. Zašto to ne ukinu? Ionako to svi prepišu s interneta, ako ne prepišu s interneta onda prepišu od dežurnog štrebera, a na kraju se ispostavi da je i on prepisao s interneta, samo s neke manje postojeće stranice da ga se ne prokuži. Onda nas profesorica “nagradi” tako da nam da lektiru po izboru. Svatko tko prvi put čuje za to pomislio bi da sami biramo lektiru. Ali ne, nego biramo između dvije knjige koje nam profesorica da na izbor. Ma to nije normalno tko je to smišljao!!!

Mirna Lani Avdagić (13)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže