LA FONTAINOVE BASNE: Predstava je bila pravi raj!

Vaskakas Puppet Theatre, Győr, Mađarska (HNK u Šibeniku)

Bilo je 5 basni. Prvu nisam shvatila, a ostale su mi bile dobre. Govori su hrvatski, ali loše. Sve u svemu predstava je u redu.

Anđela Matić

Mađarsko kazalište Vaskalas Puppet Theatre u ovoj je predstavi oživilo 8 La Fontainovih basni koristeći razne lutkarske tehnike. Za rekvizite su vrlo kreativno koristili razne oblike papira među kojima su bila i velika kartonska slova koja su činila “La Fontaine”. Predstava je podijeljena u osam različitih situacija, a svaka od njih sadrži neku pouku koju su mađarski glumci naučili izreći na hrvatskom što me impresioniralo. Neke od basni su bile “Koka koja nese zlatno jaje” koja nas uči o posljedicama škrtosti, te “Priča o dva goluba” koja prikazuje moć prijateljstva. Nisam veliki obožavatelj lutkarskih predstava, no moram priznati da je bila simpatična zato što na kreativan način djeci prenosi važne pouke.

Leonarda Živković

Predstava mi se svidjela, vrlo je kreativna. Kostimi su također kreativni i najvjerojatnije ručno rađeni. Svaka priča imala je svoju pouku. Najbolja basna mi je ona s kozama jer je bila urnebesna i u ritmu. Predstava je za mene bila RAJ. Inače jako volim glazbu, ne klasičnu, ali bilo je OK. Predstava je stvarno bila super i glumci su vrlo nadareni.

Marisa Perković, 10

U ovoj predstavi radi se o poukama iz priča koje su ispričane. Bilo je tu svakakvih pouka ispričanih u zabavnim pričama. Tu je bilo i pouka o prijateljstvu, škrtosti i dobroti. Baš zbog dobrih pouka ova zabavna predstava je super za sve uzraste i svima bih je preporučila.

Ema Bogdan, 10

Meni se predstava svidjela, svaka priča imala je svoju pouku i radnju. Svidjelo mi se to što su svaku basnu (priču) odglumili kao da je čitaš. Najbolja basna bila mi je basna s kokoškom i zlatnim jajem. Imala je odličnu pouku: “Ne budi škrt, jer ćeš poslije sve izgubiti. Predstava je ODLIČNA!

Kate Berović, 10

Predstava je u početku bila smiješna, a kasnije smeće. Nije imala ni temu ni smisla. Glumci su Mađari i nisam ništa skužio. Samo su bacali papire i ništa mi se nije svidjelo.

Emil Vlaho, 10

Ova predstava se održala u HNK-u Šibenik, odglumili su je glumci iz Mađarske. Predstava je bila lutkarska, ali nije bila toliko dosadna. Sastojala se od više dijelova te je trajala 50 minuta. Na predstavi su uglavnom bila djeca koja su se cijelo vrijeme smijala. Ukupni dojam predstave je dobar.

Filip Šarlija, 13

Glumci su bili iz Mađarske i vidjelo se da su se trudili, ali za mene osobno predstava nije bila zanimljiva. Neka su se djeca smijala, ali meni stvarno nije bilo niti smiješno niti zanimljivo. Glumci su u nekim dijelovima pokušavali govoriti hrvatski, ali im nije baš najbolje išlo. Glumci su prikazali nekoliko priča (basni) koje mi nisu baš jasne. Tijekom cijele predstave glumci su proizvodili razne čudnovate zvukove.

Anamaria Vuletin, 11

Ova predstava se sastojala od više priča (basni). Meni je osobno bila djetinjasta i dosadna. Glumci su izvodili predstavu koristeći razne lutkarske tehnike. Nakon svake priče glumci su ostavljali pouku. Jedino što mi se svidjelo je to što su se glumci potrudili naučiti hrvatski. Mislim da mi se to jedino svidjelo jer su hrvatski smiješno izgovarali. Ovu bih predstavu preporučila manjoj djeci.

Sara Uzelac, 13

Meni se predstava osobno nije svidjela. Za djecu kojeg su manjeg uzrasta (4-6 godina) predstava bi se svidjela. Nekom starijem bilo bi djetinjasto. U nekim trenutcima bilo je smiješno. Glumci su uložili mnogo truda. Potrudili su se naučiti tekst na hrvatskom. U predstavi su se koristile razne lutkarske tehnike.

Matija Tia Šarić, 12

Predstava je održana u kazalištu, iako za dječju dob jako mi se svidjela. Kroz cijelu predstavu prolazio je humor. Svidio mi se, ali ne znam jesu li ga mlađa djeca razumjela. Na pozornici je prostor bio zauzet sa zanimljivim rekvizitima. Glumci su bili obučeni jako jednostavno, ali njihovi su rekviziti bili jako kreativni i maštoviti. Impresioniralo me što su neke zanimljive detalje povezali.Kao zvuk tipkovnice u pozadini između dvaju prizora što me podsjetilo na pisanje priče. Taj prizor su povezali zanimljivim detaljima kao slova, koja su služila kao rekviziti. Iznenadila me zato što (cijela predstava i humor) nije previše nasmijao djecu kao i odrasle. Preporučila bih ovu predstavu, ne samo radi humora nego su i kroz cijelu predstavu prolazile poučne misli.

Lara Čičmir, 12

U HNK-u glumila se predstava La Fontainove basne. Kad smo ušli i sjeli na sjedala već su glumci nasmijavali publiku glupirajući se s papirom što je već bilo zanimljivo. Ali kad je počela predstava, sve je bilo zanimljivije. Predstava se sastojala od malih i glumljenih basni koje su imale svoju pouku. No ja nisam razumio pauka jer su glumci Mađari, pa su čudno govorili naš jezik. Kao i na početku predstava je bila smiješna jer su se glumci glupirali. Glumci su bili organizirani što čini predstavu izvanrednom. Samo je mana to što tema nije bila prepoznatljiva.

Roko Paić, 11

Osobno, predstava mi se nije svidjela. Mislim da se svidjela mlađoj djeci, ali starijoj je bila djetinjasta. Predstava se sastojala od više basni, a svaka basna je imala pouku. Glumci su bili iz Mađarske i potrudili su se izgovarati neke hrvatske riječi.

Nika Rudan, 11

Predstava je bila super. Zato što su glumci bili smiješni i zanimljivi. Na kraju svake basne su bile pouke. Najviše mi se svidjela druga basna s paunima. Kad je jedna ptica pokušavala postati paun.

Bartol Šišak, 9

La Fontainove basne je lutkarska predstava mađarskog kazališta. Teme predstave su zapravo narodne poslovice prikazane s lutkama.Glumce se malo teško razumjelo pošto imaju strani naglasak, ali je svejedno bilo zabavno. Predstava je u početku malo nejasno, ali se tijekom predstave sve shvati. Predstava je jako zabavna i zanimljiva i preporučio bih je svakome.

Noa Matan, 13

Predstava mi se svidjela jer je bila presmiješna. Glumci su stvarali prečudne zvukove što je doprinijelo humorističnom dojmu. Predstava se sastojala od više basni, a glumce sam teško razumjela zbog naglaska. Iako je predstava bila za djecu iznad pet godina, a ja imam 13 godina, nisam razumjela većinu basni. Glumci su savršeno odigrali predstavu sa svim čudnim zvukovima i pokretima tijela.

Ariana Copić, 13

Ova predstava ima jednostavnu kompoziciju koja me u nekim trenucima nasmijala i iznenadila. Poanta predstave je kako u društvu postoje osobe koje omalovažavaju i zadirkuju druge, ali one im na kraju vrate istom mjerom. Ova predstava je imala više dijelova koji su predstavljali određene probleme i društvu. U jednom dijelu predstave bila je kokoš koja nosi zlatno. Drugi ljudi koji su htjeli to jaje i na kraju su ubili kokoš radi tih jaja.

Bruno

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže