Jagoda Sablić: San mi je pokrenuti Lutkarsko kazalište u Šibeniku

Razgovor s novoizabranom članicom UNIMA-e i autoricom knjige ‘Čarobni svijet NP Krka’.

Danas u šibenskoj knjižnici je bila promocija knjige “Čarobni svijet NP Krka” Šibenske književnice, Jagode Sablć. Od svih nacionalnih parkova u Hrvatskoj njoj je ipak najdraža “Krka”. Pa evo što smo je pitali…

Koji je vaš razlog da napišete ovu knjigu?

Ja sam književnica, za djecu i mlade, ilustratorica i jako sam zaljubljena u prirodu i životinjski svijet, To me potaknulo da zaronim u najljepši park na svijetu. Ima ih devet u Hrvatskoj, a NP Krka je meni najbliži. Potaknulo me da upoznam taj čarobni svijet biljnog i životinjskog svijeta, kulturnih bogastava i gospodarskih objekata.

Kako ste nazvali svoju knjigu i zašto?

Taj svijet me toliko opčinio, zato je nazvana “Čarobni svijet NP Krke”. Prevedena je na engleski jezik čime sam jako ponosna, ali ne samo to, nego sam ja izvadila i male detalje u sedam setova razglednica koje mogu kupiti sva djeca i poslati poruke u svijet.

Neki su rekli da je vaša knjiga enciklopedija, je li to bio vaš cilj ili da to bude zbirka pjesama?

Zapravo moj cilj je bio da pokažem djeci i odraslima što nismo znali da se nalazi u nacionalnom parku Krka.

Čuli smo i da ste ovih dana primljeni u UNIMA-u. Što je to?

UNIMA je nevladina organizacija, pridružena UNESCO-u, koja okuplja ljude iz cijeloga svijeta koji pridonose razvoju lutkarske umjetnosti. U UNIMA-u sam primljena jednoglasno na sjednici Upravnog odbora 22. lipnja ove godine.

Što za vas to znači?

Za mene je to izuzetna čast i motivacija da promićem razvoj lutkarstva u skladu sa Statutom UNIME, ali i da ostvarim jednu od mojih neostavrenih želja, a to je osnivanje Lutkarskog kazališta u Šibeniku, kakvo je egzistiralo davne 1963., pod vodstvom gospodina Meića. HNK u Šibeniku ima kvalitetne kadrove koji mogu zaokružiti cijelu ovu priču.

Lucija Zekanović (12)

Nikolina Brakus (12)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže