Burza knjiga: Nekima su knjige život, nekima ne znače ništa

Norci su obišli Burzu knjiga na Starom pazaru…

Na ovoj burzi knjiga susrela sam zanimljivu djecu, a dobila još zanimljivije odgovore na pitanja.

Koliko ste zaradili novca?

Mnogo, do 400 kuna.

Zašto ste došli na burzu?

Da bi zaradili novac i upoznali nove ljude.

Mnogo djece nije znalo dogovoriti na pitanja i bili su jako sramežljivi, no svejedno su bili sretni i nasmijani te me potakli da sutra dođem sa svojim knjigama.

Lucija Radetić (13)

Bila sam na prodaji školskih knjiga. Djeca su prodavali svoje knjige koje su koristili ove školske godine. Intervjuirala sam ih. Djeca prodaju knjige zbog novca i da s tim novcem kupe knjige za sljedeću školsku godinu. Bili su zainteresirani za odgovaranje na pitanja. Na dan zarade otprilike 100 kuna, a svaku knjigu prodaju za 20 kuna. Neki nisu ništa prodali. Neki kažu da im knjige ne znače ništa, a neki da su im život. Zainteresirala sam se i sutra ću vjerojatno doći prodavat knjige.

Ana Rodin (12)

Na prostoru iza kazališta možete vidjeti štandove s knjigama. Tu djeca prodaju svoje rabljene knjige te tim novcem kupuju knjige za nadolazeću školsku godinu. Što misle o knjigama te kako im ide u prodaji, saznale smo tog ljetnog popodneva.

Knjige su zanimljive i poučne, pomažu djeci u razvoju. -rekle su nam Ela i Patricia.

Knjige su prodavali i Špiro i Iva. Iva voli čitati knjige (najdraža joj je Harry Potter), a Špiro ne, kaže da su mu dosadne.

Na razmjenu knjiga smo došli da bi zaradili, tj. da bi od ovih novaca kupili nove knjige, za sljedeću godinu. Prodajemo za 20 kuna, rekli su.

Valentina Podrug (12) i Lucija Gojčeta (12)

Mnogi ljudi kupuju, ali i otkupljuju knjige. Najčešća cijena jedne knjige je 20 kuna, a najčešćca dnevna zarada je 100-200 kuna. Iako je najveći plan prodaje knjiga zarada novca, ima i onih koji svoje knjige žele prodati kako bi pomogli onoj djeci i roditeljima koji nisu baš većeg imovinskog stanja i žele proći jeftinije. Neki tvrde kako za njih knjige ne znače ništa, kako su dosadne te da čitaju samo one knjige koje su na popisu obvezatne lektire. Za razliku od navedenih, drugi kažu da vole čitati te da čitaju u slobodno vrijeme, pogotovo ljeti. Ja osobno volim knjige i dosta čitam. Za sve one koji još nisu nabavili knjige, mogu ih kupiti kraj kazališta. Ima ih u odličnom stanju i prihvatljive su cijene.

Tina Gostijanović (13)

Bila sam na prodaji knjiga i vidjela sam mnoge zanimljive stvari. Mnoga su djeca prodavali knjige i postavila sam im nekoliko pitanja:

Za koliko kuna ih prodajete?

– Za 25 kn.

Je li vam se sviđa prodavati knjige?

– Da, da se maknem iz kuće, ili ne.

Na prodaji knjiga bilo mi je jako zanimljivo. Bilo mi je zanimljivo ispitivati za koliko prodajete, kako vam je, je li vam zabavno prodavati knjige i drugo.

Nika Ćoraš (12)

Bili smo na burzi knjiga i intervjuirali mnoge prodavače.Svaki je imao svoje mišljenje i odgovor, a evo što nam je kazao Renato Rak.

– Zašto prodaješ knjige?

Ja prodajem knjige da bi zaradio.

– Koja ti je najdraža knjiga od ovih?

Najdraža mi je informatika.

– Je li ti ovo prvi put da prodaješ ovdje knjige?

Ne, ovo mi je druga godina.

– Voliš li čitati ove knjige?

Pa i ne baš.

– Voliš li čitat bez obaveze u školi?

Volim čitati, ali samo uzbudljive knjige.

Mia Karađole (10)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže