Vizualna drama: Putovanje čovjeka i ribe

Okupljenu djecu pripovjedač je zaintrigirao i upoznao sa svijetom kakav ih očekuje. Možda je to napravio s ciljem da ih upozori na nerealna očekivanja, i ishod istih. Sumnjam da treba probuditi takav pesimizam u tako maloj djeci (sreća što ovu predstavu nisu shvatili, pa je neće protumačiti na jednak način).

Mjesto radnje: Foaje Kazališta

Vrijeme radnje:18 sati

Ne, nije riječ o tako nam dragoj ili nekima omraženoj pressici i skupljanu ”najvećih” festivalskih glavešina, već o izvedbi španjolca Jesusa Mecanica, pod nazivom ‘Nevjerojatno putovanje čovjeka i ribe’. Pomislili bi, kako se iz samog naslova da zaključiti da je riječ o čovjeku, ribi i njihovim avanturama.

No, istina je drugačije prirode. Kako sam pripovjedač sa svojih 40 i kusur godina nema što zanimljivo o sebi kazati, a za ribu sumnjam da bi nešto mogla ispričati, riječ je o putovanju malog Eka u svijet zbilje. Svijet van okvira njegovog sela, gdje nitko nije bio. Kreće u potragu za odgovorima, putem se zaljubljuje i srce mu je slomljeno. Svoje srce pokušava zalječiti hranom i pjesmom, ali ne ide. Pravu ljubav kakvu je mali Eko osjetio ničim drugim se nije mogla nadomjestiti. Možda se u prvu ruku nije ni trebao zaljubiti, ali sad je kasno, mora svojim seljanima dati odgovore, iako je na teži način saznao kako surov svijet zna bit morao je nastaviti svoje putovanje (jer život ide dalje).

Okupljenu djecu pripovjedač je zaintrigirao i upoznao sa svijetom kakav ih očekuje. Možda je to napravio s ciljem da ih upozori na nerealna očekivanja, i ishod istih. Sumnjam da treba probuditi takav pesimizam u tako maloj djeci (sreća što ovu predstavu nisu shvatili, pa je neće protumačiti na jednak način). Ljubav uzrokuje mnoge nedaće, ali nešto kao slomljeno srce je čista izmišljotina.

Kažimo kako predstava kombinira vizualnu dramu. Sadrži manipulaciju lutaka, sjene i predmete s osjetilnim jezikom i drevnom tradicijom pripovijedanja. U ožujku 2009. osvojila je nagradu žirija na temu Putovanja na Sajmu u kazalištu za djecu FETEN te nagradu “Best Set Design Award” u Fira de marioneta Lleidi 2009.

I da, volite i budite voljeni!

Iva Sladić (19)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže