VELIKO FINALE: Smijali se svi uzrasti!

Kazališna skupina Batida, Danska (Ljetna pozornica)

“Ovdje smo zbog vjenčanja”, kaže skupina identično odjevenih Šveđana i Šveđanki, s istim vlasuljama i istim kostimima, s tim da razlika u vlasuljama i kostimu između muškaraca i žena ipak postoji. Kakvo vjenčanje? Tko se vjenčaje? Kad? Gdje? Ništa ne znamo, a sudeći po njihovom izgledu i ponašanju, ne znaju ni Šveđani. Ipak, donijeli su razne glazbene instrumente pa se može pretpostaviti da su nekakav orkestar. Kao što priliči orkestru, odlučuju nešto odsvirati.

Jedan od svirača, nazovimo ga Alfa Šveđanin, jer je očito glavni među njima, najavljuje da je iduća točka njegova omiljena. Prije točke vade skupocjenu violinu iz njene futrole, koja je pak uređaj koji pokreće samouništenje planeta Zemlje. Panika vlada među sviračima, sve dok jedan od njih u zadnji trenutak ne uspije onesposobiti smrtonosnu futrolu.

U redu, sad se vjerojatno pitate “Što sam ja ovo pročitao?”. Dragi čitatelji, ne lažem vam i ne izmišljam, ovo je stvarno dio sinoćnje predstave imena “Veliko finale”, komičnog niza skečeva i glazbenih točaka, od kojih je svaka omiljena Alfa Šveđaninu. Između točaka događaju se razne komplikacije: skupocjena violina se razbije, note se potrgaju, pa čak i umre jedan od članova orkestra. Ipak, ono što zabrinjava svirače je činjenica da nema mladenke, a bez nje ni vjenčanja. Tako svi s nestrpljenjem 60 minuta čekamo mladenku, dok nas svirači zabavljaju raznovrsnim glazbenim točkama kako bi nam vrijeme brže prošlo. Veliko finale iz naslova, tj. vjenčanje, se ipak na kraju dogodi, ali ne na način na koji biste očekivali.

Naime, Šveđani, vjerojatno nestrpljivi jer ih na piru čeka švedski stol, odlučuju sami organizirati vjenčanje, kad se već mladenka neće pojaviti, te među sobom biraju muškarca i ženu koji će se vjenčati. Sve ovo popraćeno je hrpom komičnih situacija koje su uspjele nasmijati kako najmlađe, tako i one starije te smatram da su i više nego ispunili očekivanja nametnuta preporučenoj dobi “svi uzrasti”. Svatko je pronašao nešto za sebe u Šveđanima, pa čak i sami Šveđani, koji su nam pokazali da iako u životu neće sve ići kako smo zacrtali, uvijek postoji drugi način da dobijemo ono što želimo, u njihovom slučaju vjenčanje. Ocjena: B (bonus bodovi za snalažljivost).

Điđi Delalić (18)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže