U kazalištu održana sjednica UO hrvatske UNIME

Povela se klasična rasprava što je našem lutkarstvu potrebnije, kvaliteta ili kvantiteta, jer je primjerice, na ovogodišnji natječaj ‘Malog Marulića’ pristiglo samo 17 tekstova, najmanje dosad. Također je primijećeno da je većina pisaca koja se prijavljuje na slične natječaje dosad neobjavljena i da nemaju iskustva u dramaturgiji, zbog čega je često gotovo nemoguće te dramske tekstove i postaviti na scenu, a samo igrajući tekstovi mogu probuditi hrvatsku dramaturgiju.

UNIMA (UNionInternationale de ta MArionnette) jest svjetska nevladina organizacija, pridružena UNESCO-u, koja okuplja sve koji se lutkarskom umjetnošću koriste u svrhe uspostavljanja mira i razumijevanja među narodima svijeta. Osim svjetske UNIMA-e, postoje istoimene organizacije i na nacionalnoj razini, a Hrvatska je članom postala za vrijeme rata, dok je Jugoslavija bila među prvim članovima. Članstvo u Hrvatskom centru UNIMA ima niz kazališta, ali i pojedinačnih članova, a organizacijom predsjedaju Nadzorni i Upravni odbor.

Održana sjednica UO hrvatske UNIME

U utorak, 24. lipnja u foajeu HNK održana je sjednica Upravnog odbora hrvatskog centra UNIMA, kojoj su prisustvovali predsjednica Jasminka Mesarić, tajnica Livija Kroflin (PIF), Jakša Fiamengo, Dubravko Jelačić Bužimski, Zvonko Festini (SLUK), MarsinahVokši (GKL Rijeka), Marija Tudor (GKL Split), Miran Hajoš (Kazalište Virovitica), Iris Pavić-Tumpa (Kazalište lutaka Zadar), Romano Bogdan (Kazališna družina Pinklec, Čakovec), Ivica Lučić (Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek), Leo Vukelić (Dječje kazalište Dubrava), predstavnici MDF-a Maja Trlaja, Zdenka Bilušić i Jasenka Ramljak i gradonačelnik Šibenika Željko Burić, koji se nakon nekog vremena ispričao te napustio sjednicu zbog drugih obveza, ali ne prije nego što je izrazio nadu u obnovu šibenskog lutkarstva.

Prisutni su navodili postignuća svojih kazališta i festivala, među kojima bi valjalo spomenuti Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“, Međunarodni festival kazališta lutaka- PIF, Reviju lutkarskih kazališta GKL-a Rijeka, SLUK (Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske) i Vukovarsko lutkarsko proljeće. Povela se klasična rasprava što je našem lutkarstvu potrebnije, kvaliteta ili kvantiteta, jer je, primjerice,na ovogodišnji natječaj Malog Marulića pristiglo samo 17 tekstova, najmanje dosad. Također je primijećeno da je većina pisaca koja se prijavljuje na slične natječaje dosad neobjavljena i da nemaju iskustva u dramaturgiji, zbog čega je često gotovo nemoguće te dramske tekstove i postaviti na scenu, a samo igrajući tekstovi mogu probuditi hrvatsku dramaturgiju.

Odlučeno je, među ostalim, da će se SLUK 2015. održati u Osijeku, kao i do sad, prihvaćeno je izvješće predstavnika UNIMA-e sa sjednice na Kubi i financijski izvještaj, raspravljalo se i o novim članovima i izradi registra na Internet stranicama te je najavljena skupština koja će se održati na PIF-u 16. rujna ove godine.

Dora Josipović (19)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže