‘Tupsoni ili zašto treba učiti’: Kako evoluirati do Pametnjakovića… (VIDEO)

Ova dječja predstava “skuhana” je po starom receptu: što više ludosti, to bolje.

 

Biti Glupson ili ne biti? Osim ako želite nositi čarape na glavi i kape na stražnjici, odgovor je ne. Ova poučna predstava privukla je mali milijun djece na trg Ivana Pavla II., poznatijeg kao Mala Loža. Predstava je započela s pola sata odgode zbog nekompatibilnosti mise u crkvi sv. Ivana s festivalskim programom te nakon što su utišana crkvena zvona, predstava je mogla početi.

Ova dječja predstava “skuhana” je po starom receptu: što više ludosti, to bolje. Baloni, smijeh i ples okupirali su mališane koji su uz veselje pratili Tupsona i Tupsonicu na pozornici, koji su im uz izvanrednu interakciju s publikom olakšali učenje. Formula je jasna: Glupsoni uz učenje postaju Tupsoni, a uz daljnje učenje napreduju do Pametnjakovića. Iako mi je većina predstave protekla uz leteće kokice pred nosom, dječje usklike s previše decibela i neprestano žaljenje poput “Mama, ja sam žedan!”, u boli sam uspjela odgledati predstavu i pridružiti se kolegi u “backstageu” kako bi „zaskočili“ gospodina Zalara i postavili mu par pitanja. Možda bih trebala doći ranije i uhvatiti mjesto…Ili jednostavno narasti koji centimetar umjesto da se pridružujem svom “narodu”, odnosno 6-godišnjoj djeci koja su mi u 21. stoljeću počela sezati do ramena. Evolucija.

Bilo kako bilo, “Tupsoni” su očarali mališane koji su se naposljetku i pridružili glumcima na pozornici uz originalne plesne korake i oduševljene izraze lica. Iako su tijekom izvedbe imali nekoliko tehnoloških poteškoća, glumci su se činili zadovoljnima i pomalo iznenađenima dječjom predanošću da izvedbu upotpune svojom prisutnošću. Mališani su, dakle, već sad počeli učiti o kemiji uz “miješanje” sode bikarbone s octom. Ipak, na tim mališanima “svijet ostaje”, pa je možda i bolje da postanu Pametnjakovići. Ili ne. Ali i ja sam “mališan”… A možda sam ipak trebala ostati Glupson…Ili jednostavno ne upisati gimnaziju.

Paula Jurković (16)

 

Intervju s glumcem Hrvojem Zalarom (kamera: Leonardo Miodrag, novinarka: Paula Jurković):

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže