TKO JE VIDEKU NAPRAVIO KOŠULJICU: Gdje je nestala curica?

Zagrebačko kazalište lutaka (HNK u Šibeniku)

Nadala sam se nečem dobrom kad sam vidjela hordu koja je napadala kazalište kad ono… Mislim, predstava je bila u redu za djecu od 3 godine, ali za sebe to ne mogu reći. Negdje u sredini predstave nikome nije odgovorala, niti trogodišnjacima pa su se svi do kraja predstave međusobno stišavali.

Predstava se radila o malom Videku, sedmom djetetu obitelji koja je ostala bez oca. Uvijek bi najstarije dijete dobilo novu odjeću, a ostali bi je naslijedili. Tako je do Videka došla jedna bijela košuljica i nekog dana je on u svojoj “novoj košuljici” izašao vani. Prvo je sreo pauka s kojim se, unatoč strahu kojeg su obojica imala jedan od drugog, sprijateljio. Pauk mu je rekao da traži put do šume i Videk ga je iste sekunde poslao u šumu. Po tom se sprijateljio sa ovcom, grmom na kojemu je poderao košuljicu i tako je dogegao do mora. Bezbrižno plivajući prostranim morem zapalo ga veliko sunce i svog ga je prepeklo. Sav očajan jer nema više svoju košuljicu, Videk se sakrio u sjenu i žalio za nekom robicom. U to dođe ovca i da mu vunu, a potom su mu pauk i grm vunu pretvorili u konac, konac u tkaninu i tako Videk ode do mora, žalostan što mu majka ne može sašiti ništa do zime. Tada se pojave mali jastozi i jedan se zaglavi u kamenu, njemu Videk dobroga srca odmah pruži ruku i izvuče ga. Pojavi se njegov otac i zauzvrat Videku izreže tkaninu i na poslijetku sokol uzme dijelove tkanine i napravi Videku novo zlatno odijelce. I na kraju se Videk vraća kući i obitelj ga dočeka sa pitanjima i divljenjem.

Nažalost, nisam toliko uživala u predstavi, ali kada bih se bar mogla vratiti u svoju treću godinu, sigurna sam da bih uživala. Za vrijeme predstave jedna je mala curica tijekom cijele predstave silazila i penjala se natrag na stolac. Čak mi je bila zanimljivija od same predstave, u trenutku kada je Videk pokazao zlatno odijelce, koje je zapravo simbol njegove dobrote, čistoće i poniznosti svojoj obitelji, maloj curici nije bilo traga. Valjda je otišla doma penjati se na svoj stolac, jer su ovi u kazalištu pretvrdi.

Nika Vlahović, 15

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže