ŠUMA STRIBOROVA: Nikada se ne zavarajmo nečijim vanjskim izgledom

Još malo o sinoćnoj predstavi…

Na Ljetnoj pozornici grada Šibenika odigrala se predstava pod nazivom poznate bajke spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, Šuma Striborova.

Šuma Striborova prva je “priča iz davnine” koju je Ivana napisala. Danas je jedna od najpopularnijih i najljepših hrvatskih bajki. Što se tiče njenog prikaza u jučerašnjoj predstavi, strogo su se držali izvornog teksta priče, stoga je radnja bila vrlo shvatljiva i jednostavna, dok istovremeno sadrži pouku o životu za sve generacije. Pouka koju sam ja izvukla jest da se nikada ne zavaramo nečijim vanjskim izgledom, već da budemo mudri, poput bake u priči, te dobro promotriti nečiju unutrašnjost, a zatim suditi.

Baka mi je uzor i u dokazivanju majčinske, žrtvene ljubavi. Kao i njoj, i nama bi u životu na prvome mjestu trebala biti naša obitelj i njena sreća, namjesto želje za mladošću i zabavom. Spoznajmo da se u čaroliji povratka u mladost ne krije neka sreća, nije li veće sreće u miru ostarjeti u skladu obitelji i vlastitim zaslugama stečenim dobrima. Doista, tu se i krije čarolija života. Učiti na vlastitim greškama, putovati i rasti avanturom zvanom život. Za čaroliju nije potreban magični štapić, dovoljno je jedno srce kojemu je milija vlastita nedaća, nego sva sreća ovoga svijeta.

Primjetila sam da nisam bila jedina koja se udubila u predstavu. Publika je jednodušno pljeskala u ritmu pjesama koje su bile dodatni efekt drame u činu. Na kraju predstave, velikim su pljeskom ispratili sve glumce, dok je najveći pljesak, zasluženo dobio Malik Tintilinić, briljantna Maja Kovač, dok je negativka priče, snaha Guja, osim pljeska, dobila i pokoji “buuu” iz publike, što je nanovo dokaz uživljenosti publike u radnju. Predstava je lako shvatljiva, zanimljiva i poučna, svakome bih je preporučila.

Tanja Kranjčec, 18

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže