Spider-Man ima novu curu!

Kontroverzni filmski kritičar Biltena otišao je na gorički megdan s Čovjekom Paukom.

Ovog puta nam je u festival stigao 2. dio ponovljenog serijala Spider-Mana s izmijenjenim nazivom – ‘The Amazing Spider-Man’ (tntntn!) u režiji Marca Webba koji tek doživljava svoj uspon ovim serijalom na filmskoj sceni. Columbia Pictures i Marvel su i dalje ostali u produkciji toga filma, a glavne stvari uključene u izmjeni su bile promjena glumca starog Spidermana Tobeya Maguirea s novim, a to je mladi i neiskusni Andrew Garfield koji je po meni ipak uspio donekle zamijeniti staroga, mada je Maguire po toj ulozi nezamjenjiv. Osim toga MJ (čitaj Mary Jane, ne Michael Jordan ili Michael Jackson), njegova cura, više se ne zove tako već Gwen Stacy (Emma Stone). Za one koji nisu gledali prvi dio to su najvažniji djelići za gledanje tog filma. Kad je izašao prvi dio filma, odmahnuo sam istog trena rukom i nazvao to glupostima, još uvijek plačući što redatelj prošlih filmova Sam Raimi nije završio kreiranje priče na vrijeme za snimanje 4. dijela ‘Spider-Mana’. No eto, ne može se knjiga suditi po koricama pa me tako ovaj film ugodno iznenadio u nekim faktorima, mada se još držim svoje prve procjene.

U priči se radi o nikom drugom nego našem starom Peteru Parkeru kojemu sve ide ka’ po špagi osim situacija s curom koju ponekad zanemari. Dolaskom Electra kojeg glumi proslavljeni Jamie Foxx (Odbjegli Django, Ray, Collateral) on shvaća da ima puno jačeg neprijatelja ispred sebe, a uplitanjem njegovog starog prijatelja Harryja Osbornea u priču uvidjet će da samo jedna stvar povezuje njega i njegove neprijatelje, a to je kompanija Oscorp.

Da, osim Elektra praktički ništa nije novo, otac Harryja je umro, Harry preuzme Oscorp, samo je Electro zamijenjen doktorom Octopusom, Peterova žena se samo drukčije zove iz principa da nešto bude drugačije. Uz goričke skale od kojih možeš gledanjem dugometražnih filmova kao što je i ovaj (144 minute, samo pamtim Hobbita kao duljeg) dobiti iskrivljenje kralježnice, dobiješ dojam da je film znatno lošiji od onoga što stvarno jest, a to je da je prosječan. Zato je bolje recenzije o Gorici pisati ujutro nakon kave, a ne nakon filma odmah s bolovima u leđima. Ali, ima film i svojih boljih stvari, o kojima se Sam Raimi, a niti brojni drugi redatelji nisu sjetili, a to je da Spider-Manova draga na kraju umre. Isprva nisam mogao vjerovati da će se to dogoditi, predviđao sam neku suzu u oku Petera koja će pasti na Gwen dok mu leži beživotna u krilu te da će se na radost sviju, a na moju žalost osvijestiti. No na moju sreću, cura je ipak umrla pa me tako Marc iznenadio iako nijednom nije tokom filma dopustio da ijedan čovjek pogine prekidajući to sa slow-motionom iza kojeg bi Spider-Man začudo spasio 100 ljudi bez ikakvog problema upotrebljavajući svoju intuiciju.

Još ima par stvari oko kojeg je film po meni zaista bio dobar, a to su specijalni efekti i glazba. Efekata je bilo toliko da te ne zaboli glava od njih, znači taman. Što se tiče muzike, e tu su me uhvatili angažiranjem Hansa Zimmera, odmah sam znao da je on čim sam čuo soundtrack. Čovjek je stvarno izvan ove planete i sklada fenomenalnu muziku, osobito se potrudio oko ‘Pirata s Kariba’, znate pjesmu glavnu sto posto, te ‘Početka’ (Inception, Sađenje po doslovno, kako hoćete) a sada sklada pjesmu za himnu ‘Tommorowlanda’, ima ga na sve strane, kapa do poda.

Osim ovih pozitivnih stavki navest ćemo i negativne, a to je da je Marc Webb praktički samo malo proširio priču koju je uzeo iz prva dva filma Spider-Mana s malim naglaskom na Peterove roditelje koje je Raimi zanemario. Praktički, ako ste pogledali prva dva filma, ne trebate ni gledati ovaj o čudesnom Spider-Manu. Ova dva filma nam nisu donijela ama baš ništa novo, a ne čini mi se ni da su se glumci totalno unijeli u svoje uloge te smatram da će Tobey i drugi zasjeniti bilo koji drugi film o čovjeku pauku koji slijedi. Jamie Foxx je jedini bio svoj u svome, mada je glumio nenametljivog tipa no vidi se da je čovjek klasa. Ostalo je sve bilo nekakvo forsiranje da se zgrnu pare i ćao đaci. Nadao sam se da će film biti nešto novo s novom pričom, ali mogao sam pogledati i kući filmove od prošlog desetljeća. Već smo u nizu od tri loša filma o Spider-Manu, krasno.

OCJENA FILMA: 5/10 (sridnja žalost, jao majci)

Josip Mrđen (18)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže