‘Šibenikom kroz stoljeća’

Održan Međužupanijski stručni skup za učitelje likovne kulture

U ponedjeljak, 23. lipnja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održan je Međužupanijski stručni skup za učitelje likovne kulture pod nazivom „Šibenikom kroz stoljeća“ Agencije za odgoj i obrazovanje, u suradnji s Gradskom knjižnicom i Centrom za vizualnu kulturu djece i mladih Šibenik.

Točno u 10 sati uvodnu riječ su održale Zdenka Bilušić, profesorica i voditeljica likovnih aktivnosti, i Stela Čuturić, akademska slikarica-grafičarka.

Zatim je uslijedio stručni dio skupa, pet prezentacija profesorice Ivane Čupo, koja se ispričala u ime Više savjetnice za likovnu kulturu i likovnu umjetnost Blage Petreski koja nije bila u mogućnosti prisustvovati ovom sastanku i sama održati prvu prezentaciju, pod nazivom Cjeloživotno obrazovanje i stručno usavršavanje učitelja i nastavnika. U ostalim prezentacijama bilo je riječi o socijalnim i komunikacijskim kompetencijama u timskom radu u nastavi Likovne kulture, preporukama za pisanje učeničkih postignuća i ishoda učenja, blok-satovima i razlikama u pripremi nastavnog sata.

Polazna ideja čitavog skupa odnosila se na pripremu profesora na odgovarajuće reakcije na promjene u društvu koje nikad ne stagnira, što je naša svakodnevica, pa se svaki segment tog istog društva mora prilagoditi, ili propasti. Stoga je Agencija pripremila nove strategije kako bi se učitelji lakše prilagodili promjenama kurikuluma, ali i donekle izmijenili postojeće nepravilnosti zamijećene u pedagoškom i metodičkom dijelu komunikacijskog procesa. Tako se iz raznih nepotvrđenih izvora najavljuje da bi sam školski predmet ‘Likovna kultura’ mogao mijenjati svoj naziv, a već je gotovo svima poznato da bi se dosadašnji model predavanja, onaj frontalni, trebao marginalizirati u odnosu na ono što većina nas poznaje kao grupni rad, koji se odnedavno naziva skupnim radom.

No, nije bilo previše vremena ni razloga da se propituje sastoje li se ove velike reforme isključivo u promjeni nazivlja, jer je nakon predavanja profesorice Čupo uslijedila kratka pauza, nakon koje su učitelji imali terensku nastavu koja se sastojala od obilaska šibenske Katedrale uz povijesno predavanje profesorice Bilušić. Zatim su sudjelovali u dvjema radionicama u organizaciji prof. Bilušić i Čuturić i posjetili izložbe MDF-a, poslije čega je planirana mala stanka. Drugi dio terenske nastave s početkom u 15 sati obuhvatio je povezivanje nastavnih sadržaja iz likovne kulture i likovne umjetnosti, s naglaskom na stalnom postavu Muzeja grada Šibenika, kao i slikarske radionice za najmlađe. Skup je završio u 18 sati evaluacijom i zaključcima završne rasprave.

Dora Josipović (19)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže