Savršenstvo, standard i potpunost!

U predstavi “Omladina o idealima” plesalo se, pjevalo se sve u svrhu da mi – publika – barem jedanput promislimo o našoj budućnost. Koji su naši ideali? Imamo li ih? Jesmo li na pravom putu?

Ova jako misaona, zanimljiva predstava splitske PlayDrame svakako je za četrnaestogodišnjake i starije. Odmah pri početku ugledao sam poznato lice među glumcima – Bojan Brajčić koji ne samo da je glumac već i skladatelj. On je poznat široj hrvatskoj YouTube sceni sa svojom ulogom Feđe u serijalu “Neki Novi Glumci” koja je prepuna humora te je bila hit u 2013. Za mene je ovo potpuno osvježenje na festivalu te sam jedva čekao da se nešto ovako odglumi.

Nije bilo za manju djecu koja su bila prisutna te su naravno, jer su mali, davali nepotrebne komentare tijekom cijele predstave. „Esej ‘Omladini o idealima’ najljepše je što je ikada jedan hrvatski pisac uputio mladima. Ivana Brlić Mažuranić podiže moralne stupove sazidane od ideala istine, ljepote i dobrote koji kao svjetionici strše visoko nad duhovnom prazninom našeg vremena.” – Iskoristih ovaj citat s našeg festivalskog programa jer stvarno u kratkim crtama govori ono najbitnije.

Bilo je tu i glazbe, ne samo da su Splićani odlični glumci, već su i plesači i glazbenici. S idealom se pokušava opisati savršenstvo, najviši standard ili potpunost. Ismijavali su sve vrste loših ideala, objasnili lijepim citatima poznatih hrvatskih domoljuba, književnika… one dobre. Plesalo se, pjevalo se sve u svrhu da mi – publika – tijekom cijele predstave barem jedanput promislimo o našoj budućnost. Koji su naši ideali? Imamo li ih? Jesmo li na pravom putu? Ja sam osobno promislio nekoliko puta u stankama sa smijehom, jer ovo je svakako ozbiljna tema u koju je ubačena velika doza pozitivnog humora koja naravno zainteresira djecu te je oni još lakše shvate. Sad sam još zainteresiraniji i volio bih da u sljedećim godinama ponovnom nam gostuje PlayDrama s nekom novom/starom predstavom jer sam siguran da bar mene neće razočarati.

Volio bih još nekog pozdraviti. Zaštitara Šibenskog HNK koji je jučer odvajao Noru, Zujalice i Bilten te neke goste, sve one koji imaju PRESS akreditaciju i mlađi su od cca 18 godina, a neke je lijepim gestama ruke samo „izbacio iz kazališta“. Iskreno do sad nikad nisam vidio niti jedan problem s brojem noraca, pogotovo biltenaca, a i zujalica u kazalištu. Nekad nas bude više nekad manje… Mi smo novinari imamo svoja prava, pa se pitam zašto je noraca 40-ak u radionici kad ih može SAMO DVOJE u kazalište i na Ljetnu. Pitam one koji su uveli ovo pravilo koja je onda svrha toliko velikog broja mladih novinara?

Djeca su srce festivala; NIKAD nismo radili probleme NIKAD. Dok sam ja bio član Nore morao sam se švercati da bih išao gledati jer nas nisu puštali kao i ove godine i NISMO radili nikakve probleme. Neki smatraju da ako idemo u lože, zauzimamo mjesta drugima. LAŽ. Čista laž. Ako sam na primjer ja i još neki kolega u loži i neka osoba koja ima kartu za tu ložu uđe, mi isto trena izađemo i ispričavamo se te tražimo alternativno mjesto za gledanje. Nikad nismo izbacili nekog iz lože ili sa sjedalice na Ljetnoj. Festivale, zašto nam to radiš. Bez obzira što sam ja dijete ne moraš me staviti postrani i reći ČEKAJ. Pozdravljam vas do sljedećeg puta i svakako se slažem sa kolegom Điđijem koji je već izjasnio svoje mišljenje o ovoj temi.

Leonardo Miodrag (16)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže