Sajam knjige: Šibenska djeca najviše čitaju

Odavno smo naučili da se knjiga ne sudi po naljepnici s cijenom, nego po sadržaju, pa bi za pravilnu procjenu ipak trebalo zaviriti među korice.

U četvrtak, 26. lipnja u 10.30 je otvoren osmi po redu Sajam dječje knjige. Uvodne govore održali su ravnatelj Gradske knjižnice Vilijam Lakić, v.d. ravnatelja MDF-a Maja Trlaja i književnici/nakladnici Jagoda Sablić i Kašmir Huseinović, koji su govorili o kvaliteti ovakvog sadržaja na jednom festivalu koji je prvenstveno posvećen djeci, a djeca u Šibeniku navodno čitaju najviše u Hrvatskoj.

Što se tiče samog sajma, donekle je prostorno loše izveden, onemogućujući veći broj posjetitelja u malenom prostoru od samo par kvadratnih metara, i istodobno sprječavajući normalan protok „prometa“ kroz Knjižnicu u slučaju veće posjećenosti nekog od par stolova-štandova s otprilike tematski povezanom literaturom. Tako se ipak najviše može pronaći slikovnica, kojima cijena zbilja varira, od uobičajenih dvadesetak kuna, do gotovo 70, pa se pitam tko bi bio spreman toliku svotu dati za slikovnicu? Ipak, odavno smo naučili da se knjiga ne sudi po naljepnici s cijenom, nego po sadržaju, pa bi za pravilnu procjenu ipak trebalo zaviriti među korice.

Također je najavljena radionica Potraga za blagom, voditelja K.Huseinovića, koja će gotovo svaki dan imati nekog uvaženog pisca-gosta, a na kraju nagraditi najbolje ekipe, naravno, knjigama, kao i predavanje Mladena Jandrlića i Jadranke Kovačević, pod nazivom „Kako prodati autorska prava?“, koje će se u multimedijalnoj dvorani Knjižnice održati u petak u 18 sati.

Petnaestak minuta nakon otvorenja Sajma knjige, u istom prostoru otvorene su čak tri izložbe. Na prvom katu dvije, izložba stripa Made in CRO, koja okuplja hrvatske autore prepoznate na svjetskom tržištu i među značajnijim izdavačima poput Marvela i Dark Horsea. Od samih strip-crtača otvorenju je prisustvovao Davor Šunk, koji će se kasnije također pridružiti radionici Potrage za blagom. Pored izložbe stripa postavljene su skulpture Saše Jantoleka, koji je prošle godine predstavljen na MDF-u, dok se u podrumu nalaze i skulpture i ilustracije već priznatog umjetnika Zdenka Bašića, pod nazivom Mjesečeve sjene, a izložba je prigodno otvorena u potpunom mraku. Sam umjetnik je objasnio kako su prvo nastajale lutke, koje bi on fotografirao, a zatim napravio ilustracije koje svi znatiželjnici imaju prilike vidjeti do 4. srpnja.

Dora Josipović (19)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže