RAGS OPERA: Smisa za estetiku i ljepotu pokreta.

Teatro Koreja, Lecce, Italija (HNK u Šibeniku)

Bez ikakvog pojma o predstavi sam ušla u kazalište. Danas su nas za čudo Božje pustili 15 minuta ranije unutra. Stajala sam tamo naslonjena na zid gledajući kako se formiraju male grupice ljudi, a posebno se istakla jedna mala koja je očito dobila novu haljinicu pa je isprobavala kako se lijepo vrti u njoj. Osim mene, zapazio ju je i jedan dečko koji je to isto pokušao što je završilo tragično. Tako sam se ogledala oko sebe tražeći nove scene dok se u predvorju sve više djece počelo vrtjeti i skoro su se svi poubijali. Pogledala sam prema prozoru i vidjela jednu ženu kojoj je kišobran nemarno bježao na vjetru. Za nekoliko sekundi sam se okrenula od prozora, a kazalište je bilo puno jadnih roditelja kojima su djeca svake sekunde sve više čupala živce. Pustili su nas u gledalište i taman sam htjela rješiti jedan sudoku nabrzaka kad su se svjetla počela gasiti.

Iz hrpa plahti su se pokazala 3 lika koja su od plahti oblikovala i četvrtog. Zajedno su izvodili zasebene priče praćene mnogim poznatim arijama iz opera. Promjenom arije se promijenila priča, a svaka priča je u sebi nosila emociju izazvanu raznim životnim situacijama. Glumci su nas na sceni vodili kroz uzbudljivo putovanje od ljubavi, prijateljstva, rođenja djeteta i odnosa s drugima. I to sve izvodili bez ijedne riječi, samo uz pomoć raznih komada tkanina, rekla bi moja baka, štrcasto! Ali ipak su to Talijani sa smislom za estetiku i ljepotu pokreta.

Tijekom predstave mi je pogled prvo prekrila jedna gospođa koja se lijepo posijala ispred mene, pa sam se pomakla za jedno mjesto. Onda nakon nekih 15-ak minuta je došao jedan tata i našao dizati malu djevojčicu sa svoga mjesta, a cijeli red je bio prazan. I onda ti odrasli govore da se naučimo kulturi ponašanja. Ja sam se naravno opet morala pomaknuti za jedno mjesto. Ah, ti odrasli, njihov svijet mi nikada nije bio jasan. Nadam se da je predstava u tome tati probudila neke emocije jer, ako nije, morat ćemo prije festivala organizirirati jedan tjedan gdje ćemo učiti ljude osnovnim pravilima ponašanja.

Nika Vlahović, 15

Iako u nazivu stoji opera, u predstavi se koristi samo operna glazba za pojačavanje dojma. Radnja mi nije bila jasna, tako da ću to za sada izostaviti. Interesantno je bilo što su glumci koristili scenski pokret i bijelu dugu tkaninu za izvođenje nastupa. Od bijele tkanine su radili oblike, predmete i ljude. Na kraju sam shvatila da je to ljubavna priča koja se iz prijateljstva i razigranosti razvila u ozbiljan odnos. Dijete koje se rodilo kao plod te ljubavi je nažalost napustilo svoje roditelje i ovaj svijet, što je majci pogotovo teško palo.

Leonarda Živković, 14

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže