Posvojena djeca nisu “roba s greškom”, naprotiv!

Moja obitelj i jedan jež predstava je Dječjeg kazališta Smješko iz Zagreba.

Prije same predstave malo sam se informirala o njoj i saznala kako je Hrvoje Zalar napisao scenarij na temelju osobnih iskustava jedne od glumica što je vjerojatno dodalo posebnu notu uvjerljivosti i osjećajnosti cijeloj predstavi.

Kroz obiteljsku priču djevojčice Anje izneseni su mnogi problemi s kojima se susreću obitelji koje ne mogu imati djece pa se odluče na posvajanje. Ono što mi se osobito svidjelo je što su sve te negativne i djeci neshvatljive stvari vezane uz posvajanje izrečene na njima blizak način, kroz pripovijedanje njihove vršnjakinje, osobe koja možda ide s njima u razred, živi u njihovoj zgradi ili pak predstavlja njih same.

Anja je u predstavi publici rekla kako se osjećala bezvrijednom, kako se bojala da će ju posvojitelji samo vratiti u dom kao “robu s greškom” i kako je imala noćne more koje je prebrodila uz pomoć novih roditelja. No, još jedna posebnost predstave je to što nastoji pokazati kako i roditelji imaju probleme s prilagodbom i svoje strahove o tome kako ih dijete neće prihvatiti te kako im je bolna bila spoznaja da neće moći nikada imati djece; vjerojatno su se i sami u tom trenutku osjećali poput ostavljenog djeteta – kao svojevrsna “roba s greškom”. Ipak su na kraju uz puno upornosti i međusobne potpore postali prava obitelj koja, iako se nekad zna i posvađati, dobro funkcinira jer se vole i paze jedni na druge. Predstava je zaslužila gromoglasan pljesak, a ja sam sa zadovoljstvom primjetila da nitko iz publike nije otišao prije kraja, pa čak ni oni najmanji koji su bili puno ispod dobne granice 10+.

Ne znam jesam li ja preemotivna ili je jednostavno ova predstava predirljiva, no u svakom slučaju jako me dotaknula. Moguće da je cijelom dojmu pridonijela i činjenica da mi je ovo prvi izvještaj iz kazališta nakon dugo vremena pa sam u kazalište već bila došla u nekom sjetnom raspoloženju. U svakom slučaju, odlična predstava sa snažnom porukom koju preporučujem onima “gore” da uvrste u obavezne terenske nastave za osnovnu školu.

Iva Dominović (18)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže