PETER KUŠTER: Lakši oblik horora

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija (Ljetna pozornica)

Lakši oblik horora

Napokon, predstava za malo odraslije, toliko iščekivana, ali Ljetna se nije toliko iskazala. Izgleda da je veći interes za djetinjaste prestave jer je večeras Ljetna bila napola prazna. Meni prva ovogodišnja predstava na Ljetnoj me ugodno iznenadila, pozitivno iznenadila. Prvenstveno moram pohvaliti stražara koji je prvo pustio članove Biltena, nego mlade Norce, ali isto tako nas je mogao pustiti sve zajedno, pa ipak smo svi na kraju jedan tim. Predstava nam dolazi iz Slovenije i da nije bilo platna s prijevodom, puno toga se ne bih razumio. Ovo je bila jedinstvena prilika da naučimo nešto slovenskoga, ali nije tako glatko išlo. Sam make-up koji su glumci imali je bio stvarno dobro odrađen, uvjerljivo je prikazivao radnju koja je sličila nekom lakšem obliku horora. Glumci da nisu glumci bili bi savršeni pjevači jer stvarno su taj dio maestralno odradili. Sama radnja je bila malo čudna i za malu djecu “strašna” jer govori o djetetu koje nije bilo voljeno i odrastalo je bez ljubavi, a kad je naraslo previše je bilo nasilno prema drugima, a to ga je kasnije koštalo života. Nisam shvatio radi li se o jednom djetetu ili više njih, ali znam da je u svim slučajevima ishod bio isti, smrt. Meni je strašno bio smiješan sami orkestar koji je svojim čudnim ispadima izazvao smijeh kod publike. U jednom trenutku je bubnjar toliko poludio da je pola pozornice porazbijao. Tako sam se ja osjećao jer je predstava stvarno dugo trajala, ali mi nije bilo krivo jer je stvarno vrijedilo da je se pogleda.

Marin Belak, 15

Svi bez teksta

Ova neobična, ali iznenađujuće zabavna predstava me ostavila bez teksta. Koristi se strah da bi se naučilo djecu lijepom ponašanju. Moje najveće pohvale idu glumcima čije su uloge bile izmino teške i zahtjevne, ali unatoč tome su napravili spektakl u nekoliko navrata ostavljajući publiku bez teksta. Kroz predstavu se proteže vrhunski humor koji je omogućen dobrim odabirom glumaca. Predstava, kao cjelina, je vrlo dobro osmišljena, svaki detalj je na mjestu, glazbeni dio je profesionalno odrađen, a svaka je greška improvizacijom postala još jedan humorističan detalj. Mislim da je najbolji element ove predstave to što je precizno sastavljena, a izgleda spontano.

Leonarda Živković, 14

Spajanje nespojivog

Zbilja ne znam od kuda početi. Predstava je bila puna apsurda, prožeta humorom u crno-bijelom fontu. Sama po sebi je bila čudna i nelogična, a pripovijedanje na slovenskom čiji je prijevod kasnio 2-3 sekunde mi stvarno nije olakšao. Čim sam u programu vidjela da je namijenjeno za dob 14+ mislila sam da će biti preozbiljno, ali na opće zaprepaštenje, predstava je odgovarala i mlađima. Dopalo mi se kako se na velikoj, širokoj Ljetnoj pozornici formiralo malo kazalište koje je čak imalo prostora za mali orkestar. Stvarno vam ne znam prepričati predstavu jer se sastojala od 12 činova koji su se nespojivo spajali. Svaki je imao svoju priču i svaka priča nije imala nikakvog smisla. Činilo se da su do tih priča dolazili u pijanom stanju ili nešto slično. Kao da je prikazivala moje misli u dva u noći. Kada se oči ne žele, ALI NE ŽELE, ni pod koju cijenu sklopiti. Na kraju su glumci iz svog tog nereda na neki način kaos pretvorili u kozmos ludom, ali istinitom porukom, koja nije baš imala veze sa svim tim, a glasila je: “budi zahvalan na tome što ti Bog da jer ćeš kad tad to izgubiti”.

Nika Vlahović, 15

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže