Pepeljuga: Raskošno i izvrsno, ali ima i prigovora…

Nacionalna opera i balet, Sjeverna Makedonija

 

Predstava je bila dobra. Glumci su dobro odglumili bajku samo sa plesom. Osjećala sam se kao da sam dio te bajke. Ovo je bila najbolja strana predstava.

Frana Skret, 12

 

Od ove predstave imao sam velika očekivanja, no neka nisu ispunjena. Smatram da su scenografija i kostimi bili odlični, a glumci, odnosno plesači su bili totalno neusklađeni. Predstava nije imala nikakvu gradaciju pa mi je nakon nekog vremena dosadila, no na sreću pored mene je bilo jedno preslatko dijete koje me konstantno nasmijavalo i kihalo Marisi u kosu. Glavni lik, lik Pepeljuge, bio mi je najgori, bila je dosadna i usporena, i po izgledu nije nimalo podsjećala na Pepeljugu. Najbolji su mi bili dva glumca koji su igrali Pepeljugine zle sestre.

Mak Imamović, 15

 

Dobra scenografija, smiješna i jednostavna kostimografija te zanimljiva, ali malo preglasna muzika, sve to čini večerašnju predstavu dobrom. Za Pepeljugu kao samo predstavu sam imao visoka očekivanja i većinom su dostignuta. Iako se glumci nisu potpuno pratili, plesovi su bili atraktivni, pogotovo oni s kraja predstave te iako je predstava bila neverbalna, služi kao izvrstan primjer takvih jer je bez riječi uspjela angažirati i zabaviti publiku.

Roko Čoga, 17

 

Predstava je bila dobra, ali ovo NIJE bio balet. Ovo jedva da je bio ples, a kamoli balet. Najdraže mi je bilo što su dvije zle polusestre glumili muškarce. Sve je bilo dobro, ali je moglo biti i bolje.

Eva Mušić, 10

 

Predstava je bila definitivno preduga, a radnja vrlo razvučena. Bez obzira na to što mi je nakon nekog vremena predstava dosadila, koncept mi se jako svidio. Osim samog koncerta i ideje predstave, svidjeli su mi se kostimi i uigranost nekih od izvođača. S druge strane, bilo je i trenutaka gdje su određeni izvođači bili potpuno prividni na sceni i to mi je dosta razbijalo atmosferu. Još nešto mi je odvlačilo koncentraciju, a to je njihova neusklađenost tijekom koreografija. Likovi “zlih sestra” bili su najkomičniji, ali su svejedno izgledali neprofesionalno i kao da improviziraju. Zadnje što bih prokomentirala za ovu predstavu jest publika, koja je tijekom trajanja predstave bila naročito nemirna i imala sam osjećaj da nemaju nikakvog poštovanja prema plesačima, a niti prema ostatku publike. Ono što me pogotovo izbacilo iz takta je bila određena žena iz publike koja je tijekom cijele predstave snimala i pričala, doduše nije baš snimala jer je se ugašenim snimanjem držala mobitel usmjeren na pozornicu, a s upaljenim snimala skalu na kojoj je sjedila. Također bih spomenula i dječaka koji je iza mene nogama udarao stolicu, ali u jednom trenu mi je i kihnuo u glavu, to jest kada je kihnuo udario je sa svojom glavom o moju (dječak je zapravo jako sladak i ovo nije bila njemu namijenjena uvreda).

Marisa Perković, 15

 

Imala sam velika očekivanja za ovu predstavu, no ona nisu bila u potpunosti ispunjena. Nešto što mi je jako smetalo je to što su u dosta trenutaka bili neusklađeni, a pogotovo muškarci od kojih je pola izgledalo potpuno pogubljeno te kada su se greškom našli u predstavi. Koncept mi se sviđa i neki detalji su mi bili super, kao npr. kada je sat otkucao ponoć i svi su upali u neki trans i vrtjeli se oko Pepeljuge sa satovima u ruci, na to je moglo biti vizualno mnogo efektnije da su jednostavno bili usklađeni. Zle polusestre su se publici svidjele najviše, a mogu razumjeti i zašto. Prvo muškarci su ih igrali te pretpostavljam da je to publici simpatično, ali način na koji su pokušavali biti smiješni je otprilike vrsta komedije koja bi se svidjela devetogodišnjacima, dok je meni to bilo mrvicu primitivno, ali ne i odbojno. Vilinska kuma mi je bila predivna, njezin kostim je bio tako očaravajući, jedan od najljepših koje sam vidjela. Ona mi je u predstavi općenito bila najdraža. Smatram da ova predstava ima dosta potencijala te da se uz više discipline i usklađenosti taj potencijal može u potpunosti ostvariti.

Ava Klisović, 14

 

Na početku predstave scenografija mi nije izgledala atraktivno, međutim kasnije mi se svidjela. Kostimi su bili savršeni u svakom aspektu isto kao i plesne koreografije koje su izvodili. Nisam baš shvatila u početku tko je od njih točno Pepeljuga, dok mi netko nije rekao. Glazba se izvrsno uklopila s radnjama tijekom predstave što je jako bitno jer je estetski doprinjelo predstavi. Unatoč svemu predstava uopće nije bila loša. iako sam imala veća očekivanja.

Natali Vrlika, 14

 

U Pepeljugi se susrećemo s mladom djevojkom Pepeljugom koja živi u malom selu. Ona očekuje svoga oca koji se neće pojaviti i tada je zaglavila sa maćehom i dvjema polusestrama. Uz pomoć svog jedinog prijatelja Williesa i malo magije uspije prisustvovati balu svojih snova gdje se zaljubi i pronađe ljubav svog života. Predstava je izvedena u obliku baleta, a kostimografija u stilu 60-ih. Izvedbi su doprinijeli odlični vizualni efekti poput svjetla i dima koji upotpunjuje atmosferu. Predstava mi je bila prosječna i preporučujem je starim uzrastima.

Lora Žaja, 14

Predstava mi se nije svidjela. Ovo mi je najgora predstava na ovom festivalu. Uopće nisu glumili ni pričali, samo su plesali, plesali i plesali. Ja razumijem da je ovo baletna predstava, ali ne moraju samo plesati. Nije bilo nešto povezano s Pepepeljugom. Bilo je puno ljudi i nadam se da su uživali za razliku od mene.

Aleksandar Kolar, 11

 

Ova predstava mi se svidjela. Bila je zanimljiva. Bilo je smiješno jer su dvojica muškaraca bili odjeveni kao žene. Jedino što mi se nije svidjelo je to što nije bilo ikako govora nego samo ples i neke pjesme za balet. Uglavnom, predstava mi je bila dobra.

Nora Dubravica, 12

 

Predstava je bila dobra. Mene nije usrećila niti zabavila. Publici se svidjela. Plesači su jako talentirani, bili su usklađeni. Radnja je bila u potpunosti drugačija od originalne priče. Inače ne volim balet, ali ovo je bilo osrednje. Ovo je najgora predstava na ovom festivalu, ne jer je bila užasna, nego jer su sve ostale bile super.

Jakov Marinković, 12

 

Predstava mi se svidjela. Bilo mi je smiješno kad sam vidjela dvojica muškaraca u ženskastim haljinama. Bilo bi zanimljivije da su razgovarali. Ovo mi je najbolja strana predstava koju sam ove godine pogledala.

Petra Gović, 11

 

Inače ne volim baletne predstave, ali moram reći da mi se ova svidjela. Dodali su mnoge dijelove u predstavu kojih nema u originalnoj verziji priče, ali zanimljivo su doprinosili dojmu cijene izvedbe. Smatram da to nije bila negativna strana. Imali su odlične kostime i scenografiju, ali imam nekoliko primjedbi na neke od izvođača. Jedan od plesača mi je odavao dojam kao da je sve koreografije naučio netom prije predstave u zadnji tren pa je postavljen kao zamjena za originalnog plesača. Uz ove primjedbe sam još primjetila i nekoliko grešaka koje su mi odvraćale pozornost od radnje, ali ako zanemarimo sve primjedbe i kritike predstava mi se svejedno sviđa.

Petra Šupe, 16

 

Predstava je srednja žalost. Nije bilo toliko grozno, ali nije uopće dobro. Koreografija je bila jako loša i nije nalikovala na balet. Glazba je bila jako glasna i često iritantna. Cijela priča nije imala smisla. Bilo je samo par elemenata iz Pepeljuge, sve ostalo bilo je besmisleno. Jedino što je bilo dobro u cijeloj predstavi bile su polusestre i maćeha koje su nasmijale cijelu publiku. One su također dobila najveći pljesak, a sama Pepeljug i princ najmanje. Sve u svemu – 5 od 10.

Nola Zlački, 12

 

Predstava mi se svidjela. Djeca su bila zainteresirana i sve je bilo popunjeno. Preporučila bih je svim uzrastima i rado pogledala opet.

Sara Bralić, 12

 

Ova predstava mi se jako svidjela zato što su plesali makedonski balet, jer je on drukčiji od klasičnog baleta pa je bilo zanimljivo vidjeti nešto novo. Plesači su bili odlični i plesali su spretno. Scenografija je bila predivna. Sve je bilo odlično i nemam zamjerki.

Filipa Žonja, 12

 

U srijedu sam bila na predstavi Pepeljuga. Predstava je odigrana u izvedbi baleta pa mi se nije baš svidjela. Svidjeli su mi se zvučni i vizualni efekti te kostimografija glumaca. Predstavu bih preporučila starijima jer je mlađi ne bi razumjeli i bila bi im dosadno.

Iris Huljev, 13

 

Na predstavi bilo mi je super zabavno i smiješno. Moj najdraži dio mi je bio kad su se Pepeljuga i princ vjenčali, a dobar mi je bio dio kad su plesali. Ponekad mi je bilo dosadno, ali uglavnom sve dobro.

Marjeta Junaković, 10

 

Ova predstava mi se svidjela zato što je bila zanimljiva i zabavna. Čudno mi je bilo što su bili neki natpisi na makedonskom jeziku koje nisam razumjela. Predstava mi se svidjela zato što su bili glumci dobri i smiješni, u jednom trenu mi je bilo dosadno jer se ništa posebno nije događalo.

Petra Pažanin, 12

 

Predstava mi je bila super. Bila mi je super jer su čudno plesali. Princ se zaljubio u jednu curu. Princ je oženio curu i živio sretno do kraja života.

Rafaela Domdjoni, 11

 

Meni se ova predstava jako svidjela. Oduševila me! Plesne predstave su mi najdraže, a pogotovo baletne. Bilo je jako puno plesača. Na kraju smo se slikali s Pepeljugom, princom i jednom od sestara koju je glumio muškarac.

Mara Lokas, 11

 

Predstava Pepeljuga nije bila dobra. Mislim tako jer na početku mi je bila super, ali poslije mi je počela biti dosadna i cijelo vrijeme se jedna djevojčica glupirala i pričala sama sa sobom i to me opet ometalo u gledanju predstave.

Lila Martinović, 9

 

Meni se balet jako svidio. Kostimi su bili izvrsni, scenografija je bila raskošna. Na nekim dijelovima flash mob je bio neusklađen, ali to je jedina kritika. Policajci su bili najbolje obučeni u šljokičaste, plave kombinezone. Balet sam je bio odličan i plesači su savršeno pristajali svojim ulogama po izgledu. Glazba je bila klasična i pristajala je svakom ulomku i koreografiji. Također, iako je gluma, osjećala se iskra između princa i Pepeljuge. Sve u svemu, bilo je raskošno i izvrsno.

Barbara Bujas, 12

 

Ne znam iz kojeg razloga su neki od kostima bili iz ranih 1990. Predstava je mnogo bila kaotična te im se glazba više puta zaustavljala na duži period. Bili su neusklađeni u svakoj sceni te je bilo previše banalnih i drugih dijelova plesa koji nisu imali veze sa scenom. U jednom trenutku za jednog od glumaca mislila sam da je princ, ali sam kasnije skužila da je samo bio izgubljen. Bilo je nepotrebno previše glumaca i to nisu ni na jedan način opravdali. Bilo mi je žao što nekoliko karakterističnih stvari nije bilo, tipa da Pepeljuga nema oca i slično.

Nika Silov

 

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže