Nina Kleflin: Strast i energija učinili su ‘Matildu’ čarobnom predstavom

Nakon što je “Matilda” sinoć oduševila publiku, odlučili smo intervjuirati redateljicu Ninu Kleflin i saznati koliko se posla krije iza sinoćnje brilijantne izvedbe.

 

Kad ste se prvi put susreli s našim festivalom?

Prije 5 godina, kad sam radila “Buratina” s istim autorskim timom kao i sad: Marijana Nola za tekst i Neno Belan za glazbeni aranžman. Vidjeli smo da zajedno odlično funkcioniramo, “Buratino” je bila izvrsna predstava i priželjkivali smo ponovno zajedno raditi na projektu. Ove godine smo dobili poziv od Maje i bili smo presretni što možemo raditi na novom velikom izazovu, dječjem mjuziklu “Matilda”.

Kako je bilo raditi na ovako zahtjevnom mjuziklu? Koliko dugo ste se pripremali?

Pripreme su trajale više mjeseci, nisu bile samo ovdje u Šibeniku već i prije. Radili smo na tekstu i glazbi, a kad smo to odradili, počele su glumačke pripreme u Šibeniku koje su trajale oko 6 tjedana.

Imate li kakvu anegdotu, zanimljiv događaj s priprema?

Bilo ih je pregršt, ali meni najdirljiviji događaj se zbio jučer kada je 10 minuta prije svečanog otvaranja pljuštala kiša, iza scene 50-ero djece koja su uvijek živahna, viču, skaču, ovog su puta bila totalno mirna, jecala sa suzama u očima i jedino pitanje koje ste mogli čuti je bilo: “Hoće li biti predstave?”. Tu se vidjela sva strast i energija koju su oni uložili u ovu predstavu i zato je zapravo ova predstava bila toliko čarobna.

Tko vam je najdraži lik iz Matilde i zašto?

Svakako Matilda, i zbog lika i zbog glumice Maje Kovač. Uvijek mi je užitak raditi s njom jer ona kao osoba ima jednu posebnu toplinu kad pjeva, glumi čarobno dijete kakvo sam i htjela za ovu predstavu. To ne znači da ne volim i druge glumce. Dapače, Nela Kocsis i Damir Lončar, koje sam dovela kao goste, su mi jako dragi prijatelji i suradnici s kojima sam radila jako puno predstava. Poznam i kolege iz šibenkog kazališta s kojima sam prije radila. Imamo dobar ansambl koji se odlično međusobno razumije i zato je rezultat našeg rada takav kakav je.

Kako biste vi, kao osoba iz struke, opisali naš festival?

To je jedna velika svečanost, privilegija onima koji mogu biti dio njega. Čovjeka uhvati ganuće kad shvati koliko je divno biti dio dječjeg festivala, predstava koje dolaze iz cijelog svijeta, kad cijeli svijet slavi. Inače sam se zaljubila u Šibenik, predivan je grad, pogotovo kad je okićen crtežima. Svaki put kad prođem ispod luka kod kazališta me uhvati takvo ganuće da mi suze dođu na oči.

Možemo li u budućnosti očekivati projekt poput “Buratina” i “Matilde”?

Iskreno se nadam. Danas smo se sastali s gradonačelnikom i rekao nam je da tim koji pobjeđuje ne treba mijenjati.

Imate li za kraj kakvu poruku za djecu s festivala?

Matilda kaže da je dječji svijet čaroban. Da bismo mogli taj čaroban svijet zahtijevati poput likova na kraju “Matilde”, dakle jedan čist, pošten, dobar svijet moramo uzeti stvar u svoje ruke. Moramo raditi, učiti i biti najbolji što možemo biti jer se u nama krije velika snaga. Jedan čovjek može promijeniti sve ako to zaista hoće.

Điđi Delalić (17)

Josip Mrđen, (18)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže