Neven Matoša (THE WALL): ‘Bitno je progovarati o nasilju jer je među nama’

Razgovor s glumcem iz čakovačke predstave ‘The Wall’, koju smo sinoć gledali u šibenskom kazalištu.

Predstava, “The Wall” koju je izvela Kazališna družina Pinklec iz Čakovca, dotakla se jednog vrlo čestog suvremenog problema – vršnjačkog nasilja. Zamolili smo jednog od glumaca predstave Nevena Matošu, koji glumi srednjoškolca F.-a, za kratki intervju.

Koliko vam je trebalo da se pripremite za predstavu?

– Osobno ili cjelokupnu predstavu?

Oboje.

– Bilo je puno teških dijelova unutar uloge, budući da u pravom životu uisinu nisam takav. Nisu mi bliske takve uloge. Tak’ da je to bilo malo teško, zahtjevno i zabavno. I naravno, super iskustvo. Na predstavi smo radili oko tri, četiri mjeseca. Kontinuirani rad, stalna ekipa i probe. Uigrana smo ekipa tako da puno stvari možemo napraviti u kraćem roku.

Kako ste došli na ideju da napravite predstavu na ovu temu nasilja?

– Ova tema je jako aktualna u državi i svijetu. U suradnji Centra za javno zdravstvo u Čakovcu napravili smo istraživanja kakvi se problemi danas događaju te koliko često. Shvatili smo kako sve veći mah uzima nasilje i kako je povezano s raznoraznim problemima kasnije. Dijete recimo, kao žrtva nasilja u obitelji kasnije zna imati iste probleme. Na nasilje se odgovara nasiljem. Moja uloga je, recimo, primjer toga.

Jeste li se ikad suočili s ovakvim problemima u stvarnom životu?

– Na sreću, nikad. Eventulano neki sitni problemi, ali ekstremne situacije poput ovakvih u predstavi nikad. Mislim da Marko koji je glumio Buraza ima takav problem. Sama uloga ga osobno pogađa, iako nikad nismo osobno razgovarali o tome.

Koja bi po vama bila glavna poruka koju želite poslati svijetu?

– Pa, bitno je progovarati o nasilju jer je među nama. Bitno je da roditelji vide što se njihovoj djeci događa i da o tome razgovaraju. Djeca možda neće ili ne žele sami pričati o tome. Ova predstava više šokira roditelje nego djecu. Djeca su svjesna da se to događa, pa im je nekako i OK. Roditelji su teško pomirljivi s činjenicom da se to njihovoj djeci događa. Dobro je vidjeti lica spoznaje dok gledaju predstavu.

Kako vam je tu u Šibeniku i na festivalu?

– Došli smo prija dva dana. Sve super, sve odlično. Grad je lijep i sviđa nam se tu. Publika je bila dobra. Miješanih uzrasta, bilo je djece. Bilo je svega. Djeca su to dobro prihvatila. Tako da, sve u svemu, jako dobro i sasvim smo zadovoljni.

Leonarda Živković, 14

Filip Šarlija, 12

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže