Nebriga je hladnija od zime

Zagrebački lutkari su dočekali publiku sa zanimljivom scenografijom i veselim lutkama, no djeci su posebno veselje izazvale popratne pjesme izvođene tijekom predstave. Pa ipak, unatoč svemu, većina djece nije pomno pratila predstavu već su uglavnom skakali i trčkarali uokolo, a bilo je i onih koji su pokazali izrazito negodovanje prema predstavi te su vrlo brzo napustili trg.

Drugog festivalskog dana, s početkom u 20 h, održana je predstava pod nazivom “Djevojčica sa šibicama” lutkarske scene “Ivana Brlić-Mažuranić” iz Zagreba, na trgu Ivana Pavla II., poznatijeg pod nazivom Mala loža.

Predstava tematizira svima već vrlo dobro poznatu priču danskog bajkopisca Hansa Christiana Andersena o siromašnoj i napuštenoj djevojčici koja prodajom šibica po hladnim gradskim ulicama nastoji prehraniti obitelj. Djevojčica se na kraju smrzne i umre, i to na staru godinu, a sutradan se slučajni prolaznici sažalijevaju nad njenim beživotnim tijelom.

Sam trg, Mala loža, nije bio nešto posebno popunjen, uglavnom su uzak prostor ispred pozornice ispunili roditelji sa svojim mališanima. Zagrebački lutkari su dočekali publiku sa zanimljivom scenografijom i veselim lutkama, no djeci su posebno veselje izazvale popratne pjesme izvođene tijekom predstave. Pa ipak, unatoč svemu, većina djece nije pomno pratila predstavu već su uglavnom skakali i trčkarali uokolo, a bilo je i onih koji su pokazali izrazito negodovanje prema predstavi te su vrlo brzo napustili trg.

Sve u svemu, unatoč tragičnom završetku, predstava, kao i svaka bajka, na samom kraju donosi svojevrsnu poučnu poruku iz koje bi oni najmanji, kojima je predstava i namijenjena, ali i njihovi roditelji, mogli nešto naučiti. Pouka predstave bi bila da ljubav na kraju predvlada svaku hladnoću i zlo. Jer kao što su i sami lutkari poručili u svojoj završnoj pjesmi: “ima nešto hladnije od zime, a to je nebriga za druge ljude.”

Ivana Čičmir (18)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže