Miho Dolina: Veteran s 50 festivala u nogama

Šef tehnike Gradskog kazališta mladih iz Splita došao je radno na MDF po pedeseti put!

Šjor Miho je jedna od legendi MDF-a, čovjek koji zna sve njegove tajne, tračeve, anegdote. Počeo je kao glumac, završio u tehnici, no MDF propuštao nije. „Te 1964. kazalište nam se zvalo „Titovi mornari“, a prva predstava s kojom smo došli na festival bila je ‘Kapetan John Peoplefox’ i izveli smo je na trgu pred Osnovnom školom Fausta Vrančića, koja je tada nosila ime po Simi Matavulju“, prisjeća se Miho Dolina.

„Tada je bilo puno druženja, a u Šibeniku se i ostajalo duže. Jednom smo ostali čak sedam dana, pripremali predstavu i kad je došao red na nas, pala je kiša, tako da smo odigrali punih petnaest minuta i pobjegli“, izvlači anegdote Miho. „MDF nam je bio bitan, bio je to vrhunac kazališne sezone. Tu su se dogovarala gostovanja, razmjenjivala iskustva. Tada nisi mogao znati što rade druga dječja kazališta, to si mogao provjeriti samo na Festivalu djeteta. Sjećam se da smo u Šibeniku dogovorili odlazak u Skoplje s predstavom „Boško Buha“.

Titovi mornari i Boško Buha, može li logičnije? Miho nastavlja: „Ozbiljno smo se pripremali za festival u Šibeniku, nekoliko mjeseci ranije bismo odredili s kojom ćemo predstavom ići i uvježbavali bismo je isključivo za taj nastup.“

Miho Dolina se rado prisjeća ključnih ljudi festivala, poput Drage Putnikovića, Branka Friganovića, Ante Šestana, Mirka Burazera, Jasenke Ramljak, Mate Gulina i mnogih drugih. Uostalom, u osamdesetima je nekoliko godina proveo na MDF-u kao član tehničkog osoblja. Danas ga još godina dana dijeli od mirovine, a za svoj 50. MDF od ravnateljice Maje Trlaje dobio je i posebno priznanje. Gradsko kazalište mladih iz Splita je pod njegovim tehničkim ravnanjem prije nekoliko dana na Ljetnoj pozornici izvelo hvaljenu predstavu „Važno je zvati se Ernešto“.

Marko Podrug (39)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže