MALA FRIDA: Kao na benkovačkom sajmu

Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb

Predstava govori o Fridi Kahlo u svojim mladim godinama. Govori o prijateljstvu, strahu i obitelji. Ukratko mala Frida rodila se s jednom nogom kraćom i tanjom te se boji vršnjačkog nasilja što je također čini nesigurnom i bez ljudskih prijatelja. Jedini prijatelji su joj ljubimci. No njeni roditelji pronađu joj prijatelja pod imenom Pablo. Time Frida proživljava novo iskustvo. Likovi koji su mi se najviše dojmili bili su Fridini ljubimci majmun i mačka. Svidjela mi se predstava jer razumijem Fridu i njeno životno iskustvo s nasilnicima zbog fizičkih poteškoća.

Ena Kovač, 12

Mala Frida je priča ne bih rekla o prijateljstvu, nego više o razumijevanju drugih ljudi. U ovoj recimo basni sviđa mi se što likovi nisu samo crno-bijeli, ne u smislu dobri-loši, nego po osobnostima. Iako sam u nekim scenama pokušala forsirati smijeh jer se nitko nije smijao na fore koje su bile namijenjene da budu smiješne, svidjela mi se zaigranost predstave i tempo glumaca, mislim da bi bilo izazovno glumiti ovakvu ulogu. Također mi se svidjelo što se uloge nisu ponavljale, a likova je bilo dovoljno. Mislim da je mlađem uzrastu predstava malo teža za shvatiti. Nije mi se svidjelo što su ples i pjevanje bili forsirani, a ne rade to dovoljno dobro. U nekim dijelovima sam mislila da sam na benkovačkom sajmu ili lokalnoj birtiji u Zagori, dok u drugom trenutku kao da gledam sebe ispod tuša, ali su neki efekti bili dobri u plesnim dijelovima. Žao mi je što su bili zaigrani jer su umjesto toga mogli malo više reći, što nisu.

Nika Silov, 13

Predstava me osobno oborila s nogu zahvaljujući njenoj brzini, bojama i glazbi. Sviđa mi se kako se kroz predstavu djeci približili meksičku kulturu i jezik. Žarke boje rekvizita su zaplesale pozornicom uz pjevnu, plesnu i energičnu glazbu koja je privukla pažnju i koncentraciju mlađe publike. Djeci mlađeg uzrasta pa čak i starijeg uzrasta pokazuje kako njihovo ponašanje utječe na druge. Također ih uči koliko je njihova mašta i kreativnost važna. Ovu bih predstavu svima preporučila.

Nikol Gojčeta

Mala Frida je španjolska djevojčica koja je prije godinu dana dobila bolest zbog koje joj je noga malo kraća i tanja. Predstava mi se jako svidjela, no mislim da je i publici (barem starijoj), no mlađima i nije bila tako zanimljiva vjerojatno zbog toga što nisu dobro vidjeli ili razumjeli.

Marieti Pavić, 11

Današnja predstava mi se svidjela i nadahnula me jer na svijetu postoje razna djeca kao i Frida. Čak i ja poznajem dječaka s problemima. Svidjelo mi se to što je bilo mnogo pjesmama. Jedina zamjerka mi je bila to što je prekratka svađa između Pabla i Fride. Zanimljivo je što je dijelom bila na španjolskom.

Vito Baranić, 12

Predstava je bila vrlo dobra. Nije bilo dobro u kazalištu jer je bilo jako vruće. Što bih promjenio je to da majmun u predstavi nosi ljepšu odjeću. Nije mi se svidjelo to što je bilo puno ljudi.

Oliver Ljubetić, 10

U priči Mala Frida se radi o djevojčici kojoj je lijeva noga tanja od desne te joj se svi rugaju. Predstava mi se svidjela jer je jako zanimljiva i jako smiješna. Svidjelo mi se također što su pričali i na španjolskom i na hrvatskom. Svima preporučujem ovu odličnu predstavu.

Jakov Deković, 12

Predstava Mala Frida se održala u HNK u Šibeniku. Frida je slikarica 20. st. po imenu Frida Kahlo. Imala je bolest zbig koje su je druga djeca zezala. Zanimljiv detalj je puno španjolskog jezika koji daje čar Meksika. Predstava je predobra.

Andrej Huljev, 11

Frida Kahlo je slikarica koja se rodila prije 116 godina. Razboljela se pa joj je desna noga kraća i uža od druge. Predstava Mala Frida mi se jako svidjela i poučna je. Uči nas da je iako je netko drugačiji trebamo biti dobri prema njemu.

Mara Lokas, 10

Početak predstave baš nisam shvatila jer sam tražila mjesto, ali onda poslije mi je bilo jasnije i zanimljivije. Na kraju predstave ne znam jel namjerno ili slučajno su im ispali plavi zastori. Ja sam mislila da je to bilo namjerno. Predstava mi nije bila najbolja, ali je bila puno bolja od Vuka i sedam kozlića.

Lemona Komožar, 11

Predstava mi je bila odlična, čak bolja od Konzuma. Bilo je zanimljivo to što malo govore španjolski, a malo i hrvatski. Na početku nisam shvatio da se govori o Fridi Kahlo, no kasnije sam shvatio. Frida je rođena s jednom nogom kraćom i tanjom i djeca su joj se zbog tog rugala. Nije imala prijatelje, ali kasnije je upoznala dječaka Pabla s kojim se sprijateljila.

Jakov Marinković, 11

Jako volim Fridu Kahlo i bila sam stvarno uzbuđena kad sam saznala da će predstava o njoj biti u našem kazalištu. Malo mi je smetalo što glumci u nekim bitnim trenucima nisu bili na centru scene ili nisu scenografiju namjestili na sredini. Svidjelo mi se što su dijelom govorili na španjolskom jer mi je dalo dojam da je ta priča nekako stvarnija. Svakako mi je najdraži lik bio Fridin majmun koji je dao najviše komedije u predstavi, a fenomenalno mi je bilo kada je počeo skakati i penjati se po ložama, to me najviše približilo samoj Fridi.

Ava Klisović, 13

Predstava o umjetnici Fridi mi se svidjela i naučila sam mnogo stvari o njoj, kao na primjer da je Frida imala bolest noge i da joj je zato jedna noga kraća i tanja od druge. Svidjelo mi se što su imali puno interakcija s publikom kao što se majmun penjao čak i u lože i što je tata od Fride ušao kroz glavna vrata u parter. Predstava je bila dobra, ali je ja osobno ne bih gledala opet.

Natali Vrlika, 13

Radi se o djevojčici Fridi Kahlo koja je dobila bolest pa joj je sad jedna noga kraća i tanja. Boji se izaći iz kuće jer bi joj se druga djeca rugala. Doma ima dva prijatelja majmuna i mačku. Pouka predstave je da nema veze što drugi misle o tvom izgledu nego kakva si ti osoba. Na dječjem festivalu bilo je puno predstava, ova mi se do sas najviše svidjela.

Sonja Dušek, 12

Predstava Mala Frida je bila odlična. Očekivala sam najviše od Žar ptice i dobila najviše od Žar ptice. Prvih nekoliko minuta nisam znala da je to Frida Kahlo no poslije sam shvatila. Glavna uloga Fride bila je savršeno odglumljena i svidjelo mi se što su napravili predstavu o njenom životu. Kao djevojčica sama u svom svijetu sa svojim životinjama, mislima i slikanju. Fridu nisu voljeli njezini prijatelji, no imala je Pabla, jedinog ljudskog prijatelja. Ova priča nam na zanimljiv način pokazuje život i avanture male Fride i njezinih, ne brojnih, ali pravih prijatelja.

Barbara Bujas, 11

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže