‘Maca Papučarica’: A gdje su vaše papuče?

Radovao sam se “Carevom novom ruhu”, što je trebalo biti izvedeno na Ljetnoj pozornici jer mi je to jedna od najdražih priča. Ipak, jedan od glumaca je ozlijedio nogu te je predstava otkazana. Umjesto nje izvedena je “Maca Papučarica”.

Ne znam za vas, ali ja nisam neki veliki fan “Mace Papučarice”, ponajviše zato što nema neke konkretne poante i bitnih pouka.

I dok će se neki usprotiviti i reći kako je bitno da djeca znaju da se papuče moraju nositi, mislim da je to prejednostavna pouka oko koje se stvorila priča. No dobro, treba prvo pogledati predstavu pa donijeti zaključak.

Predstava je lutkarska s glazbenim točkama i troje glumaca. Glavni likovi: Janez, Bobek i Perlica su djeca koja ne žele nositi papuče jer ih iritiraju svojim izgledom, funkcijom ili pak načinom na koji su napravljene (Bobek tijekom cijele predstave sanja o papučama na čičak umjesto onih na vezicu koje mora nositi). Papuče su također nezadovoljne, njihovim riječima, “iskompleksirane i na rubu živčanog sloma” te bi najrađe da ih Maca Papučarica uzme i odnese u svoju kuću, što ona i napravi.

Djeca shvate da im nedostaju njihove papuče (zapravo se više boje najveće opasnosti na svijetu: maminog pravedničkog gnjeva kad nešto izgubiš). Odlaze kod Mace, koja je tolerantna i ljubazna, i pronalaze svoje papuče, sretne i popravljene te, svaka na svoj način, poboljšane. Janezove dobivaju čvrst potplat, Perličine postaju ljepše i primjerenije dami, a Bobekove su dobile čičak. Djeca obećaju da će ubuduće čuvati papuče i tu naša priča završava.

Ono što me impresioniralo u ovoj predstavi su lutke koje su napravljene tako da im se doslovno svaki dio može zasebno kretati te su na taj način “oživjele na pozornici”. Djeci je također bilo zabavno gledati lutke kako pjevaju i plešu te ih je veseo i lagan ton predstave zabavio na nekih 40-ak minuta. Maca je odradila svoj posao za ovu noć pa ćemo ju ostaviti s ocjenom: A(A gdje su vaše papuče?)

Điđi Delalić (17)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže