‘Kraljević i prosjak’: Ni dobro ni loše

Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb (HNK u Šibeniku)

Prvo pa muško, znaju reći u narodu. Ja ću reći „prvo pa razočaranje.“ Naime, predstava „Kraljević i prosjak“ je u najboljem slučaju osrednja. Ukoliko nikad niste pročitali Twainov klasik na kojem se temelji ova predstava, radnja se vrti oko dvojice mladića, Edwarda i Toma. Edward je kraljević, engleski prijestolonasljednik, a Tom siromašan mladić iz najnižeg društvenog sloja. Njihove svakodnevnice su bitno različite: Edward uživa u svim luksuzima poznatim čovjeku, od svečanih večera preko najotmjenijih ruha do hrpe sluga koje se u svakom trenu brinu da mu ništa ne nedostaje, dok Tom živi s ocem alkoholičarem i bakom čije noge mora svakodnevno prati. Prisiljen je prositi i snalaziti se na razne načine kako bi zaradio 5-6 šilinga, koje otac potroši na alkohol. Jednog dana igrom slučaja Edward i Tom dobivaju priliku zamijeniti se za ruho, a time i za stil života. Obojica u tom vide priliku: Tom vidi bijeg od oca alkoholičara i teškog života u bijedi i siromaštvu, a Edward se raduje bezbrižnom životu ispunjenom slobodom, u kojem nitko ništa ne očekuje od njega.

Ipak, obojica ubrzo shvate da život na drugoj strani ipak nije onakav kakvim su ga zamišljali te im počnu nedostajati njihove stare svakodnevnice. Stvari izmaknu kontroli kad Edwardu umre otac te Tom treba preuzeti krunu i žezlo umjesto njega. Na kraju se mladići ipak ponovno zamijene za ruho tijekom ceremonije krunjenja. Edward, bogatiji za par iskustava i uvid u život svog naroda, postaje kralj kakvog Engleska zaslužuje i treba te Toma imenuje plemićem, a sve koji su mu pomogli dok je bio odjeven u prosjačko ruho bogato nagradi. Eto, to bi bio kratki sinopsis radnje.

Sad se sigurno pitate što ne valja s predstavom. Za početak, suhoparna je. Možda sam malo prekritičan prema dječjoj predstavi, ali Twainov roman je u meni izazvao stvarne emocije i suosjećanje prema likovima, dok je ova predstava bilo suhoparno nizanje događaja s nešto humora koji ne može nasmijati nikog starijeg od 7 godina. „Kraljević i prosjak“ je priča o sazrijevanju, upoznavanju s razlikama u društvu i prihvaćanju istih te isticanju plemenitosti, poštenja i dobrote kao pravih vrijednosti u životu, bez obzira na to kojem društvenom sloju pripadate.

Ova predstava, s druge strane, nije postigla ništa od toga. Možda je mlađe uzraste upoznala s bezvremenskim klasikom, možda je neke motivirala da pročitaju i knjigu na kojoj se temelji, možda je nekom zapravo bila zanimljiva, ali mene nije oduševila niti je ispravno prenijela poruke romana. Sve u svemu, uzevši u obzir sve njene kvalitete i nedostatke, prva kazališna predstava ovogodišnjeg festivala najbolje se može opisati kao osrednja: ni posebno dobra ni nešto pretjerano loša. Ocjena: S (srednja žalost)

Điđi Delalić (18)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže