‘Kineski dućan’: Kinezi, dobrodošli nazad na MDF!

‘Kineski dućan lutkarske umjetnosti’, Lutkarsko kazalište provincije Guangdong, Kina (HNK u Šibeniku)

Kinezi su već unaprijed bili glavna atrakcija 56. MDF-a. Još u danima kada nije bilo sigurno hoće li uopće dobiti vizu, nagovještaj Kineza na festivalu probudio je valjda ona stara sjećanja kada je grad u vrijeme MDF-a vrvio Afrikancima, Azijatima i svim ostalim nesvrstanima. U Šibenik je stiglo nekoliko glumačkih trupa, a sinoć je u Kazalištu nastupila ona iz pokrajine Guangdong, odnosno iz grada Guangzhoua, za kojeg nikad nismo čuli, a koji broji pišljivih osam milijuna stanovnika.

Povratak Kineza u Šibenik nije mogao proći tek tako. Osim što im se glavni terenski operativac MDF-a, Živko Gulin, danima filmski klanjao kad bi ih sreo, na samoj premijeri došlo je do razmjene zastavica u nogometnom stilu. Direktor kazališta iz Guangzhoua donio je zastavicu prijateljstva ravnateljici šibenskog HNK-a, iznenađenoj tom gestom, jer je došla praznih ruku. Nije bitno, direktoru je ionako nagrada da je pozvan u Šibenik o kojemu ima samo riječi oduševljenja.

Razmjena ljubavi između kineskih lutkara i šibenskih domaćina bila je simpatična, no djeca koja su došla gledati predstavu, a ne slušati govore, nisu bila strpljiva. „Ajde više“, čuo se piskutavi komentar iz gledališta, što kineski direktor nije razumio, ali se na vrijeme povukao. Na scenu je izašao kralj majmuna koji se borio protiv nekakvog zlog bića. Lutke, dakle. High-tech lutke koje rigaju vatru, preobraze se iz čudovišta u neko novo čudovište, a izrađene su sa stotinama blještavih detalja. Ekipa iz pokrajine Guangdong zna znanje. Vatra koja je prokuljala iz usta kralja majmuna je, naravno, prouzročila urnebes u publici.

Povratak Kineza je uspio. Iz publike su ih pratili sunarodnjaci koji su neprekidno buljili u mobitele sa slušalicama u ušima. Kako u kazališnoj dvorani nema wi-fija, krenuli smo u istraživanje i na svom mobitelu otkrili vezu nazvanu otprilike: 骨文. Došli su spremni s famoznim hot-spotom u džepu!

Marko Podrug (41)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže