Kako je Spielberg pokrao Hitreca

Predstava Eko Eko, nastala po djelu Hrvoja Hitreca, jučer je odigrana u šibenskom Kazalištu.

Za početak moram spomenuti jedan kuriozitet. Roman Eko Eko napisan je 1978. godine. Dosta godina prije filma E. T. Stevena Spielberga, kojeg glavni dramaturški motiv – prijateljstvo djeteta i izvanzemaljca – neodoljivo, čak i u brojnim detaljima, podsjeća na hrvatskog prethodnika. Uvijek me golicala misao je li neki holivudski filmski izviđač namirisao potencijal ovog romana i naprosto ukrao ideju. No to ostaju samo špekulacije.

Budući da je Eko Eko poznati naslov među osnovnoškolskim lektirama (dobro poznat onima koji su ga pročitali), nije bilo dvojbe oko toga što od jučerašnjih zbivanja želim pogledati. Odabir je bio pun pogodak! Zagrebačko kazalište lutaka s ovom predstavom od sada zauzima posebno mjesto u mom sjećanju, a vjerujem da je kazalištna grupa i na publiku ostavila jednak dojam u najmanju ruku.

Priče o zagađenju okolišta, poluciji, efektu staklenika i tome slično godinama su tema crtića, filmova, serija, knjiga, a sad i kazališnih predstava. Eko Eko je naime svemirac koji na zemlji slučajno zaluta zbog kvara na svojoj raketi. Zahvaljujući ”Duplićima” i Vesni i nekolicini gama kamenja, Eko Eko nastavlja potragu za svojom sestrom Ekom. Eka kao prava žena uvalila se u nevolje, oteta je i zarobljena na planetu Zmazu i čeka svog brata lavljeg srca da je spasi. Zmaz je planet, kako mu i samo ime kaže, do grla zmazan smećem, a njegov kralj simboličnog imena Smeć, najgadljivije je stvorenje ikad viđeno.

Kako prljavci i oni koji zagađuju okoliš ne prolaze dobro govori i sam kraj ove priče. Nakon borbe uništeni su svi zmazovi, Smeć je uhićen, a svi Bonci i Eka oslobođeni. Vjerovatno kopirani roman Hrvoja Hitreca, iako nije doživio uspjeh kao E.T. Stevena Spielberga, zasigurno je uveselio sinoćne mališane koje od sad imaju razlog više pripazit gdje bacaju svoje smeće!

Iva Sladić (19)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže