Kad srce kaže Guam

Plesni ansambl ‘Inetnon Gefp’go’ nastupio je ispred Katedrale. Guam je otok u Tihom oceanu kojeg nastanjuje domorodačko stanovništvo Chamorro.

Dame i gospodo, bit ću toliko slobodna da si malo skratim ovaj članak. A zašto i ne bih kad sam odabrala nešto o čemu se i ne da baš puno ispričati? Kad srce kaže Guam, kaže: prekrasne bijele plaže, kristalno plavi ocean… Drugih asocijacija gotovo da i nema. No… sinoćnji plesači i pjevači s Guama pokazali su kako taj otok ima nešto više od tog.

Radikalan rad pod svjetlom reflektora ispred katedrale svetog Jakova izvukao je srž plesnih običaja, koje na Guamu gaji i staro i mlado. Možda je to zato što sam jučerašnje poslijepodne provela kunjajući i svježa otišla na događaj pa mi se učinila dosta zanimljivija iako nije bilo razrađene fabule pa čak ni verbalne komunikacije što bi se dalo očekivat iz naslova (‘Legende otoka Guama’).

U pozadini je svirao bend sastavljen od četiri člana koja su svirala na gitari i bubnjevima dok su glumci na improviziranoj pozornici odnosno podu bez ikakve dodatne scenografije, plesali i pjevali u ritmu. Jedine rekvizite predstavljale su polovice kokosa i marame. Prošla je prva scena, pa druga, pa treća nakon pola sata, osjetila sam da se radnja vrti u krug ali iz pristojnosti sam ostala gledati izvedbu do kraja. Jer tko zna; možda mi se posreći pa baš ovo ljeto, budem imala vremena i novaca (nakon što dobijem plaću iz Biltena) da posjetim ovaj mikronezijski otok i uvjerim se u njegove spomenute ljepote.

Iva Sladić (19)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže