Još malo o odličnoj “Matildi”…

…i nećemo više, obećajemo! 🙂

 

Red, rad i disciplina

Melinda? Matilda? Ma obje su bile famozan početak ovogodišnjeg 55. MDF-a. Uz pjesmu, spretne plesne pokrete i humor, predstava „Matilda“ uspješno je otvorila festival i označila početak dva tjedna čiste zabave i veselja, narušenih samo ponekim sladoledom na tlu ili ljetnom kišom. Oči publike bile su cijelo vrijeme prikovane za pozornicu, a gotovo svaka replika bila je popraćena pljeskom, koji je tu i tamo bio zaglušen nepodnošljivim zujanjem „tehnoloških pomagala“.

Iako u predstavi vlada „red, rad i disciplina“, ulazak na ljetnu pozornicu nije izgledao tako – predstava je započela s dvadesetak minuta zakašnjenja, kad su već sva djeca, a pogotovo majke, izgubili živce i svaku dlaku s glave. Pod gromkim glasom gospođe (ili gospodina?) Mrge, publika je ostala bez daha i u strogoj vojničkoj poziciji, u slučaju da joj (ili mu?) neka „bitanga“ odluči pogledati pod suknju… Bilo kako bilo, predstava je bila odličan početak ovogodišnjeg festivala, a bilo bi još bolje da smo mi, poštovani novinari Biltena, umjesto na skalama i podu ljetne pozornice, sjedili na obećanim sjedalima u nultom redu… No, tek je početak MDF-a i nadam se ćemo u naredna dva tjedna svoja „dupenca“ smjestiti na udobna sjedala drito ispred pozornice.

Paula Jurković (16)

 

Savršeno odabrano!

Nakon dvadesetak minuta čekanja publika je uspješno odvedena na svoja mjesta. Već je bilo počelo komešanje, dječji plač, no nakon napornog čekanja mogli smo pristupiti pozornici i uživati. Velika scenografija – kasnije se ispostavilo da je vrlo domišljata i osebujna, dočarala nam je razne prizore iz ovog po mom mišljenju vrlo zabavnog, vrckastog, dječjeg mjuzikla. Čuvši da je skladatelj sinoćnje glazbe sam Neno Belan, koji se i pridružio družini na samom kraju, svi smo zapjevali stihove koji vrlo lako uđu u uho.

Ova me predstava nekako vratila u prošle godine festivala. Probudi ono nešto veselo u djetetu, baš ono što bi svaka druga predstava i trebala. Ovdje nije riječ o nekim bajkama, zmajevima i vješticama – dobro vješticama, to je diskutabilno… Domaće kazalište vraški se potrudilo i moram vam priznati predstavili odlična, mjuzikl ugodne atmosfere pristupačan i najmlađima. Svakako pohvala odličnoj glumačkoj postavi, rasplesanim članovima dramske radionice Ivane Jelić i Zdravo malenih.

Smatram da nije potrebno da se previše raspisujem jer eto jučer je ipak „Matilda“ otvarala festival pa imate prve dojmove od Điđija i Josipa. Moje osobno stajalište jest to da je ovo savršeno odabran mjuzikl za otvaranje. Emitiran na Hrvatskoj Televiziji, cijela nacija mogla je vidjeti ono što naš festival predstavlja – dječji smijeh, veselje i druženje. Predstava ima i jaku poruku i prepuštam svakog da je sam i interpretira.

Očekujem još ovako rasplesano raspjevanih užitaka ne samo na Ljetnoj već i u Kazalištu.

Leonardo Miodrag (17)

 

Matilda budi dijete u nama

Drugu je večer za redom glumačka družina mjuzikla “Matilda” uspjela oduševiti krcato gledalište ljetne pozornice, a petogodišnja Matilda prenijeti cijelu suštinu predstave. Iako na prvi pogled tek još jedna predstava za djecu, u ovom se mjuziklu krije poruka i to ne samo za djecu već i za roditelje. Dok su se djeci svidjeli efekti, pristup, karakter i govor likova (posebice gospođe Mrge) pa čak i u nekim trenucima ih prepali zbog svoje autentičnosti, odrasli su “Matildu” gledali i tumačili na posve drugačiji način. Kroz smješan se način problematizira odnos nemarnih roditelja prema djeci, a posebice zanemarivanje njihovih afiniteta te talenata s kojima se kroz pomalo ironičan način likovi nose.

Nadalje razlog zašto nas je “Matilda” izrazito dojmila jest činjenica da ona predstavlja to dijete u nama – malog, kreativnog, ambicioznog nestaška. Mjuzikl je ispunio svoj cilj, zbog kojeg je i izabran da se prikazuje na samom otvaranju, a to je da još jednom probudi dijete u svima nama. Glede kritika, kojih je bilo uistinu minimalno, istakla se pojava mikrofonije tijekom kraćeg dijela mjuzikla što na sreću nije bilo presudno u oduševljenju publike. Atmosfera tijekom cijele predstave nije padala već je samo rasla poslije svake točke, prenesene nama s puno ljubavi.

Još jedna stvar koja “Matildu” čini još posebnijom je obujam i posebice raznolikost emocija koje je u nama (gledateljima) uspjela izazvati glumačka družina. Damir Lončar izmamio je najviše osmijeha svojom pojavom u suknji te je uistinu oduševio izvedbom svoga lika, gospođe Mrge dok je publiku (po reakcijama) najviše dirnuo odnos učiteljice i petogodišnje Matilde.

Sve u svemu, “Matildu” je definitivno vrijedno pogledati, ne samo ako ste dijete, već i ako želite probuditi dijete u sebi.

Maja Vrbičić (16)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže