INDIJANSKA PRIČA: Idealna predstava za toplija vremena

Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb (HNK u Šibeniku)

Indijanska priča je priča u kojoj je glavna uloga poglavica koji usmenom predajom poučava ostale domoroce plemena. Kostimografija svake uloge u ovoj predstavi je bila uređena samo s mnogo perja raznovrsnih boja. Poglavica priča tek 4 priče, svaka gotovo zanimljiva kao i sljedeća.

Prva priča se odvija ljeti, no tu toplinu i mir ljeta uništava Kabibonaku. Hladnoću Kabinonakua uništava Singebis uz pomoć svog plemena, bivajući jedini spreman boriti se protiv Zime. Druga priča govori o Monobuzu koji ima moć napraviti sve što hoće, no to je najčešće uspostavljanje mira. Skakavac koji se ističe u plemenu i radi probleme biva pretvoren u orla nakon pobune dogovorene s kraljem gavrana. U trećoj priči najlukaviji je bio čarobnjak Misosa koji je htio mladiće nahraniti galebovima. Mladić koji je bio odvojen od mlađeg brata biva odveden, te mu čarobnjak govori da će uzeti njegovu kćer za ženu. Čarobnjakova kćer govori mladiću da je čarobnjak zao. Mladić spašava svog brata i ubija čarobnjaka.

Četvrta priča je najpoučnija po mom mišljenju. Govori o slobodi i miru, očuvanju životinja i prirode. Ona nalazi slobodu. Njezina majka i otac imavši drugačije planove na kraju prihvaćaju njenu odluku. Glumci su vladali nad pozornicom te su pametno ukomponirali ples u svoju izvedbu. Toplo preporučujem da se po ovom još toplijem vremenu pogleda ova predstava.

Franka Šupe, 14

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže