“Hamletova istina” – pojednostavljena Shakespeareova tragedija

Neki dijelovi su izostavljeni s namjerom uveseljavanja brojne publike, kao što je tragična smrt Ofelije, Hamleta, kraljice Gertrude… Pa, gotovo svih.

Popularna tema zavrzlame danskog kraljevića Hamleta u još jednoj preradi, možemo reći uspješnoj.

Nakon gužvanja u hodniku kazališta, rulja novinara nahrupila je u sjedala i zauzela polovinu mjesta, a uz to je polovina partera bila praznija od McDonaldsa za vrijeme Ramadana. Iako u službenom programu Međunarodnog dječjeg festivala jasno stoji kako je ova predstava za uzrast 10+, ja se s tim, naime, ne slažem.

Bilo je dosta neprikladnih dijelova, ali zanemarimo li to, izvedba je bila odlična. Scenografija je vrlo praktično osmišljena, a scenski pokreti, glazba, kostimografija i ostalo izvrsno su stopljeni u cjelinu nazvanu “Hamletova istina”. Složena Shakespeareova tragedija pojednostavljena je kako bi ju niži uzrasti mogli shvatiti; neki dijelovi nisu se izostavili, npr. slavni Hamletov monolog, ali neki dijelovi su izostavljeni s namjerom uveseljavanja brojne publike, kao što je tragična smrt Ofelije, Hamleta, kraljice Gertrude… Pa, gotovo svih.

Uz to, gledanje predstave ometali su brojni blicevi mobitela i ostalih tehnoloških pomagala, kao i potreba većine publike da baš u tom trenutku pregledaju News Feed, odgovore na poruku ili da u očaju shvate kako su dobili još jedan “seen”. Draga publiko, ako ste već kupili ulaznice, potrudite se odgledati izvedbu do kraja, umjesto da vaši mobiteli u mraku nalikuju na upaljače na koncertu vašeg omiljenog benda. Hvala.

Prerada ove tragedije ispraćena je s pozornice uz gromoglasan pljesak, što nije nikakvo čudo jer se činilo da je čitava publika bila zabavljena karikiranim, pomalo grotesknim humorom. Valjda ima nekakva čarolija u predstavama koje idu iz krajnosti u krajnost… Ili je hrpa sedmogodišnjaka zaluđena Williamom “Šekijem” Shakespeareom. U što čisto sumnjam. Ili je i ovdje evolucija učinila svoje.

Bilo kako bilo, zahvaljujemo se Kazalištu Virovitica i Kazalištu lutaka Zadar, i nadamo se da će nas opet posjetiti, možda ovaj put sa nekom drugom predstavom, odnosno preradom… “Romeo i Julija” je navodno ponovno u modi… Valjda ima “ono nešto” u patetičnoj ljubavi i višestrukom samoubojstvu. To se navodno danas naziva “romantika”.

Paula Jurković (16)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže