Festivalska politika tvrdog oraha i održivog razvoja

Priča novopečene stranke Mirele Holy vrlo lako bi se mogla infiltrirati u naizgled bezazlen svijet MDF-a, stoga ne čudi jučerašnji izbor filma: ”Tvrd ORaH”. Ako je tomu već tako, nadajmo se da će buduća festivalska politika slijediti smjernice održivog razvoja, za kojeg se svi bojimo da nam je prijeko potreban.

Iako je otvorenje filmske sezone na Gorici bilo rezervirano za 22. lipnja, zbog nedostatka snimke projekcije, odgođeno je za dan poslije. MDF-ovu filmsku sezonu tako je umjesto ”Šegrta Hlapića” (koji će, usput rečeno, biti prikazan 30. lipnja) otvorio američki animirani film ”Tvrd orah”.

Veća gužva se stvorila netom prije početka, u 21 sat i 15 minuta, a potom je jedan barba najavio kako se od ove godine po prvi put koristi najnovija digitalna tehnologija za festivalske filmske projekcije.

Ljudi su se prešetavali s kokicama i ”kušinićima” tražeći slobodno mjesto po nabijenim stepenicama, a o šarolikosti gostiju na MDF-u svjedoči i prisutnost stranaca koji su se vjerojatno tu slučajno našli. Tko zna, možda je za to zaslužan i ulazak Lijepe naše u EU, a možda su se i naši pusti festivalski direktori i voditelji potrudili oko promocije ovog šibenskog brenda. Irska ima Guinness pivo, Paris Eiffelov toranj, a Šibenik bi po nekom zdravom razumu trebao stvoriti malo veći brend od Međunarodnog dječjeg festivala kako bi privukao što veći broj turista, i to onih najmlađih.

Kad sam se već dotakao politike, možda ne bi bilo zgorega ubaciti i malo humora. Kao što je već učinila na hrvatskoj političkoj sceni, novopečena stranka Mirele Holy se vrlo lako mogla infiltrirati u naizgled bezazlen svijet MDF-a, stoga ne čudi jučerašnji izbor filma: ”Tvrd ORaH”. Ako je tomu već tako, nadajmo se da će buduća festivalska politika slijediti smjernice održivog razvoja, za kojeg se svi bojimo da nam je prijeko potreban. Međunarodni dječji festival doživio je jubilarnu pedesetu, dok se za jubilarnu stotu ipak trebamo više potruditi.

Ante Baran (18)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže