‘Ezop: Basne’: Životinjsko carstvo i samo jedna vrata

Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb (HNK u Šibeniku)

Ezop:Basne

“Ezop: Basne” je bilo interaktivno predavanje o, pogađate, Ezopovim basnama. Ili je barem tako izgledalo kad je na pozornicu izašao čovjek potpuno odjeven u kariranu narančastu odjeću koji je počeo pričati o kvantnoj fizici da bi nakon prigovora iz publike prebacio temu na basne. Ipak, publici se nisu svidjele stručne definicije i usporedbe s parabolama i kratkim pričama, pa je profesor morao promijeniti pristup. Počeo je pričati o basnama na zanimljiv način, a svaku njegovu tvrdnju su slikovito prikazivali glumci, pritom nas nasmijavajući do suza.

Napokon je počeo pričati basne. Prva na redu je bila “Vuk u janjećoj koži “, u kojoj je vuk odjenuo janjeću kožu da pojede ovce bez da pastir posumnja. Na njegovu nesreću, pastir ga zaista zamijeni za ovcu i odvede na klanje. Prizor pastira koji doziva “ovcu” dok trči za njom od jednog kraja pozornice je nešto što je nasmijalo i najmanje zainteresirane članove publike.

Druga na redu je bila svima poznata basna “Kornjača i zec”. Radnju više manje svi znate, pouku također (oholost je propast). Zatim je na redu bio “Vuk i Ždral”, kratka i jezgrovita priča koja nas uči da se dobra djela čine ne zbog koristi koju ćemo izvuć, već zbog toga što to stvarno želimo. “Guska sa zlatnim jajima” je ispričana iz perspektive guske, koja je okarakterizirana kao tipična glupača iz sitcoma (Phoebe iz “Prijatelja”, Penny iz “Teorije velikog praska “).

Na samom kraju su bili “Cvrčak i Mrav”, u kojem je cvrčak glumio zvijezdu s Broadwaya dok su mravi skupljali hranu za zimu. Na kraju naravno dođe zima, mravi imaju hranu i zaklon dok cvrčak još pokušava shvatiti kako je uspio ostati bez ičega. Mravi ga ipak primaju kod sebe jer obeća da će biti marljiv iduće godine. I tako smo došli do kraja. Treba istaknuti humor i lagan ton kojim je cijela predstava prožeta. Zamjerki na predstavu nemam, možda jedino oskudna scenografija koja se doslovno sastojala od jednih vrata. Ocjena: E (Ezop na zanimljiv način)

Điđi Delalić (17)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže