Ernest i Celestine: Nije američki i odmah je vrhunski!

Naš kontroverzni filmski kritičar prvi se put ove godine oduševljen vratio s Gorice.

Nakon pretežito komercijalnih američkih te jednog domaćeg filma, zbog ulaska u EU i obveza prema Europskoj uniji, došao je red za prikazivanje europskih filmova koji su dosad rijetko bili prisutni, a započeo je sinoć francusko-belgijskim filmom pd nazivom „Ernest & Celestine“. Danas nam slijedi „Hrabri mališan“ (Francuska), zatim „Konj na balkonu“ (Austrija) te naposljetku „Rat krumpirićima“ (Nizozemska). Vidjet ćemo što nam oni nude a sad proanalizirajmo malo sinoćnji animirani film.

Napravljen je po knjigama ili slikovnicama neke belgijske spisateljice Gabrielle Vincent, a osvojio je i nagradu na festivalu u Cannesu te je bio prikazivan na otvorenju Animafesta u Zagrebu. Film govori o maloj mišici Celestine koja je umjetnica i koja ne želi raditi u zubarstvu kao i ostali miševi te, usprkos svojoj različitosti, nađe prijatelja – glazbenika Ernesta koji je medvjed. Stvar se ne bi toliko zakomplicirala da miševi i medvjedi nisu smrtni neprijatelji i da nemaju tolike predrasude jedni o drugima, ali na kraju se sve dobro završi te Ernest i Celestine ostanu prijatelji dok miševi i medvjedi počnu živjeti u kako-tako dobrim odnosima.

Sasvim jednostavna priča koja itekako puno stvari poručuje svijetu punom predrasuda u kojem živimo te i ono najvažnije, a to je da gledamo ono što nas spaja a ne ono što nas razlikuje. Glasove su dali Forest Whitaker (Batler, Posljednji škotski kralj), Lambert Wilson te Pauline Brunner, dok se nisam trudio naslućivati koji su glumci dali glas u našoj sinkroniziranoj verziji. Film nije napravljen kompjuterskom tehnikom kao američki filmovi i druge komercijale te je to veliki plus, a radnja je zbog svoje jednostavnosti i razumljivosti držala djecu prikovanu za goričke skale tokom cijele projekcije.

To me jako iznenadilo te sam uvidio da djeca ne uzimaju toliko novitete i kompjutersku tehnologiju u obzir kao neki odrasliji, mada se utjecaj komercijalnih pjesama i filmova sve više osjeća u svijetu glazbe i filma, pa tako danas svi lude za nekim „Čudesnim Spider-Manima“ iako bih ja na samu pomisao tog filma na Gorici drugi put ponio deku i kušin i lagano zakunjao. Europa na svu sreću nije toliko zatrovana tom da ne kažem bolešću, pa su velika većina takvih filmova “umjetnički filmovi” u koje bih ubrojao naravno i ovaj. Dobra stvar i kod europskih animiranih filmova je i ta što ga svi mogu pogledati bez obzira na godine dok oni komercijalni uglavnom postanu dosadni nakon određene dobi. Svi ovi faktori daju ovom filmu visoku ocjenu!

OCJENA FILMA: 8/10 (odličan film za sve uzraste).

Josip Mrđen (18)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže