CRVENKAPICA: Baš kao da sam bila kod kuće…

Gradsko kazalište mladih Split

Čim sam pročitala naslov predstave, mrak mi se spustio na oči. Zar još jedna?! Već mi je zvonilo u ušima: „Bako, a zašto imaš tako velike uši?…“. Nije predstava niti počela, a ja već u crno uvijena, osjećam se kao mali zvrljo ili tupson koji dolazi na trećerazredne predstave u najneobičnije kazalište na svijetu.

Na početku svi su likovi koristili samo infinitiv, kao da sam upalila HRT3 i gledam online nastavu za drugi razred. Vidim lovca Luku s lažnim mišićima koji tuli o prehrani, baš kao da sam kod kuće. To je bilo sve meni već poznato gradivo: bjelančevine, masti, tri puta na dan jesti, samo mliječni proizvodi navečer… ali kad se dođe kod moje bake, sva ta pravila više ne vrijede, počinje gozba, iznose se stvari s najviše kalorija, to se ne broji, umjesto tri obroka dnevno nastane deset užina na dan. Lovac Luka, spopala ga muka.

Svi znate klasičnu pričicu Crvenkapice koja ide kroz šumu baki i normalno je da napravi sve suprotno od maminih upozorenja. Upozna vuka, vuk dođe do bake, nastane kaos i lovac riješi stvar i svi sretni dočekaju kraj zgodbe.

Uglavnom su glumci slijedili taj redoslijed i usput zapaprili malim humorom. Vuk, kao glavni komičar u svom gitarskom nastupu među publikom je svojom strašću zaplašio one najmanje da svu se svi razbježali do svojih roditelja cupkajući u svojim ljetnim sandalama. Meni osobno je baka bila najjača, udara batinom o televiziju dok ne dobije signala, a najdraža serija joj je ‘Krv nije voda’. Čak ima bolju tehnologiju od mene, daljinskim upravljačem pokreće svoj disco, mijenja kanale na televizoru, otvara kućna vrata… Mama, tata, bliži mi se rođendan! Mislim da znate što vam je činiti!!

Kraj su glumci ipak promijenili i umjesto da ubiju vuka dali su mu drugu šansu jer su vidjeli da ipak moderni vuk u modernoj Crvenkapici ima dobro srce i da je bolje graditi prijateljstva, pa i s vukom, nego boriti se s neprijateljem. Tako se sve lijepo razriješilo bez ikakve pucačine i suza, kako i priliči jednoj bajci, iako na moderan način.

Bravo Splićani, odlična predstava i humor za 5!

Nika Vlahović,17

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže