CAREVO NOVO RUHO: Djeco, govorite istinu i borite se protiv nepravde!

Zagrebačko kazalište lutaka (Ljetna pozornica)

“Car je gol”, poznata je rečenica iz klasične bajke “Carevo novo ruho”. Ta je rečenica ujedno i poanta cijele bajke. Usprotiviti se gomili, boriti se za istinu i reći ono što misliš unatoč mogućim negativnim posljedicama bi trebala biti svačija misija u situaciji kad nepravda i laž prevladavaju. Više-manje svaka obrada “Carevog novog ruha” se bavi upravo pitanjem slobodnog govora i iskrenosti nasuprot življenju u laži koja pogoduje svima.

Ova je obrada izvrsno predstavila i pokušala odgovoriti na ta pitanja, iako na malo mračan način. Dakle, premisa je slična onima iz ostalih obrada: car je priglupi despot koji vlada apsolutistički i koristi novac prikupljen porezima kako bi si naručivao nova ruha i živio u luksuzu. Narod gladuje, bolnica nema jer je car naredio da se uvede zakonska zabrana na bolest, vlada neimaština i nezadovoljstvo, ali nitko ništa ne govori jer je car zakonski prisvojio sve riječi i slova, a narod je uvjeren da je šutnja zlato.

Kroz cijelu se predstavu proteže tematika slobodnog govora i njegove eventualne koristi ili štetnosti. Odrasli u predstavi ne govore istinu jer se boje cara, dok djeca, neiskvarena i čista, ne mogu i ne znaju lagati i govoriti drugačije od onoga što misle. Car svake godine organizira festival ulizivanja, tijekom kojeg građani imaju priliku dobiti visoke položaje u državnoj upravi ulizujući se caru. Priča zatim slijedi original: dvoje varalica napravi nevidljivo ruho koje samo inteligentni i sposobni mogu vidjeti, car ga odjene i paradira gradom u boksericama, nitko ne želi reći da je car gol u strahu da ne ispadne glup. Ipak, djeca kao jedina neiskvarena bića u predstavi razbijaju iluziju, razotkriju cara i uvjere narod da je car zapravo gol.

Sad biste očekivali sretan kraj, zar ne? Nešto tipa car shvati da je pogriješio, da ipak nije sve u odjeći, već da je narod na prvom mjestu. Ne u ovoj predstavi. Naime, car završava u tamnici i biva svrgnut s vlasti, a ljudi na vlast postavljaju varalice, koji su ispali heroji jer su “razotkrili” cara svojim ruhom. Varalice, simbolično odjevene u crveno i plavo ruho, se svako malo izmjenjuju na vlasti i grade nevidljive bolnice, tvornice, škole itd. Tako jedan od likova na kraju predstave postavlja pitanje: “Je li bolje kad vlada jedan glupan ili više varalica?”, implicirajući da na svijetu ne postoji ispravan i pravedan način vladanja. Osim toga, valja spomenuti i scenu u kojoj se sudi moljcima za jedenje starih hlača, tijekom koje se jedna djevojčica pobuni jer moljci samo rade ono što prirodno rade, a zakon ih osuđuje za to kako bi skrenuo pozornost s pravog kriminalca i lopova – cara.

Sve te paralele i metaforički prikazi današnjeg stanja u društvu su bile pravi užitak za uočiti i pun pogodak što se publike tiče, s obzirom na to da je svatko u predstavi pronašao nešto za sebe: mlađi su se smijali izgledu lutki i glumaca te uživali u veselim songovima, dok su stariji vidjeli jedan dublji sloj društvene satire netipične za dječju predstavu. Dakle, da zaključimo: djeco, govorite istinu, borite se protiv nepravde i rušite despote, lažove i varalice. Možda ćete jednog dana dočekati pošten svijet, iako, poput sinoćnje predstave, nekako sumnjam u to. Ocjena: M (mračno,brate)

Điđi Delalić (18)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže