BEST OF BILTEN 2013: Pčelica Maja – umjetničko čudo na Ljetnoj pozornici

Tko god da je rekao da su opere dosadne i neprimjerene mlađem uzrastu grdno se vara. Opera kao vid umjetnosti ni meni samoj nije bila draga, ali sinoćnja predstava Pčelica Maja u interpretaciji riječkog kazališta Ivana pl. Zajca natjerala me da još jednom razmislim. I jesam! Opera je stvarno umjetničko čudo! Zadivljena ovom izvedbom dajem priliku svakoj umjetnosti.

Fenomen Pčelice Maje od davne 1912. do danas nije jenjao. Gotovo ne postoji dijete koje za nju i njene avanture nije čulo ili pogledao njen crtić ili jedan od niza filmova, ipak rijetko tko od šibenske publike mogao se pohvaliti da je Pčelicu Maju vidio prije u opernom obliku. Užurbane pčele radilice, stršljeni i mnogi drugi iskazali su se kao dobar način za privlačenje publike na još jednu porciju dječje bajke. Posebno bilježim visok stupanj dinamike za kojeg je zaslužna grupa glumaca koji su plesom, ”skakutanjem” i pjevanjem, djecu i njihove roditelje privezale za stolice ili u mom slučaju za pod. Da, populacija gledatelja na ljetnoj raste.

O scenografiji da ne govorimo – naizgled tako jednostavna, ni najmanje spektakularna, dok živost glumaca i boja njihovih kostima podižu atmosferu. Na kratko sam se našla u malom Majinom svijetu punom njene dječje naivnosti i dobrote. Priču o zaigranoj Maji svi već znamo, no vrijedi se posjetiti kroz prosto prošireni sažetak. U košnici dadilje Kasandre odgojile su se mnoge pčele radilice i ništa tu ne bi bilo neobično da Kasandra neočekivano u Maji probudi veću znatiželju i istraživački duh nego kod ijedne druge pčelice. Drugi bitan segment fabule odnosi se na Majin izlazak u vanjski svijet (svijet van košnice).

Kroz razne zgode i nezgode upoznaje razne kukce i na neki čudan simpatičan način sa svima postaje prijateljica. Kako svaka dobra priča treba imati svog superheroja, a svaki završetak mora imati neku pouku, ni ova priča ne odskače od te ideje. Na kraju Maja spasi svoju košnicu od zlih stršljena (koji u pčelinjem svijetu predstavljaju parazite). Svojom hrabrošću zadivila je sve svoje kolegice, ali i nas vjerne Majine gledatelje. Znatiželjnost, otvorenost i hrabrost su Majin recept za uspjeh, poslužite se i vi njenim vrlinama i možda vam sljedeći životni korak bude lakši!

Iva Sladić

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže