A JE TO: Kao da smo upali u epizodu…

Puni naziv predstave je “A JE TO! PAT I MAT U HRVATSKOJ AVANTURI”, a nastala je u suradnji Nu:Write Theatre Festivala i Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba (Ljetna pozornica).

Zar su i stolice počele letjeti?!

Prvo Čunga Lunga (pogledaj temu dana; op.ur.), a sad A je to. Sad me vraća i sjeća u dane prekrasnog djetinjstva. Čim sam došla na Ljetnu iznervirala sam se vidjevši toliku djecu kako neumorno trče oko pozornice nestrpljivo očekujući početak predstave. Ne shvaćam odakle im toliko energije, ja sam se samo preznojila dok sam došla do sjedala i izgubila volju za gledanjem predstave. Napokon sam sjela i osjetivši kako mi vjetar prolazi kroz vlasi kose postala san neobično sretna. No mojoj sreći uskoro je došao kraj. Jedino što vidim oko sebe su djeca. Besmisleno gunđanje, smijuljenje i gurkanje definitivno su mi upropastili dojam predstave. Znate onaj osjećaj kad sjedite i po prvi put želite pogledati predstavu koja je za djecu mlađe uzrasti i onda vam odjednom doleti kokica u glavu. Pa nevjerovatno. Današnju djecu koja su opsjednuta mobitelima, tabletima i drugim elektronskim uređajima ne može više nasmijati ni predstava A je to. Zar sam ja jedino dijete koje još uživa u njoj??

Kostimi su mi se veoma svidjeli jer su jasno djeci ostavljali poruku: ”Nikada se nemojte tako oblačiti”. Primjetila sam da glumcima od velike vrućine se počeo sljevati znoj s lica, no s obzirom da je u novoj modi sve moguće izgledalo je kao da imaju tonu hajlajtera na faci. Scena je bila puna smiješnih rekvizita koji su dodatno pojačali dojam predstave. Odjednom vidim stolicu u zraku. Pomislila sam: „Pa zar su i stolice počele letjeti?“ Rekviziti frcaju, lete i padaju, a ja samo molim Boga da mi nešto ne završi na glavi. Eto, te današnje predstave kad ne znaju što bi bacaju rekvizite po gledalištu. No ipak mogu reći da mi se predstava svidjela jer me vratila u djetinjstvo, a i glumci su me svojom uživljenošću u ulogu nasmijali do te mjere da sam zaboravila na djecu oko sebe.

Lucia Kostelac (15)

4D kino

Predstava je bila baš smiješna. Ne, ne, humoristična. Tako se izražavaju sofisticirani ljudi. Lucija Zekanović i ja odmah smo ustanovile da su nam oba glumca brutalno poznata. “Brutalno”, to vam je novi pridjev današnje mladeži koji se stavlja uz svaku imenicu. Nekako je adekvatan. Prvih petnaest minuta naprezale smo svoje sive stanice pokušavajući se smjestiti odakle su nam poznati. Skužile smo da je Asim Ugljen (Pat) glumio u ”Kud puklo da puklo” i ”Samo ti pričaj”, a da Marko Cindrić (Mat) glumi u ”Vatre Ivanjske”, a po mom mišljenju Marko je radio bolje grimase . Meni i Luciji bilo je u početku dosadno, a kako je ona sjedila na meni jer nije bilo mjesta, odlučile smo napraviti 4D kino. Npr. kad su Pat i Mat dignuli brod ja sam digla nju, kad su bacali kovčege na TV, ja sam lupala njoj na leđa u ritmu udara kovčega na TV, itd… iako mislim da je predstava trajala predugo. Po meni bi trebala trajati do pola sata jer je u jednom trenutku pređena granica duljine kada predstava prestane biti smiješna, pardon, humoristična i počela biti dosadna. Bolje da privedem ovaj sastav kraju, na kraju sam stranice, a Lana je rekla da trošimo šume, a time i njen kisik.

Mirna Lani Avdagić (14)

Čak su se neki smijali

Od predstave ,,A je to” sma puno toga očekivala i mislila sam da će biti smiješno. Nadala sam se da će biti za moj uzrast. Predstava je bila za mene razočaravajuća zato što je bila za manji uzrast. Jedino što mi je u predstavi bilo smiješno bilo je kad je neki lik iza pozornice plesao. Taj lik je zapravo okretao zastor. Još mi je bilo smiješno kad me neka djevojčica pitala „kaj ti je ta naljepnica tu“’ misleći na propusnicu. Bilo mi je glupo jer sam morala sjediti na podu. Predstava je bila zanimljiva mlađem uzrastu čak su se neki i smijali. HVALA.

Mia Karađole (12)

Nika u zoološkom vrtu

Predstava bi bila odlična samo da nisam našla mjesto kao u zoološkom. Pokraj mene se djeca deru, ispred mene žena se zalegla na stolicu i točno me bola u koljeno koje je već dovoljno strgano, ali glavno da se ona naslonila svom težinom. Iza mene je bila majka s djetetom koje mi je lijepo cijelu predstavu prepričavalo u detalje, kao mlin je mljelo bez prestanka, a kada bih se naslonila, malo bi mi plelo kosu jer je bila baš lijepo počešljanja, pa zašto ne? Onda je došla zaštitarka da smiri poskakalu djecu i stala točno ispred mene, jer zašto bih ja uopće gledala predstavu, dovoljno mi je sve oko mene što se događa, pa koga briga što su Pat i Mat izmislili.

Sve se ovo dogodilo zahvaljujući mojoj Luciji Kostelac koja je pod svaku cijenu morala u Tommyu uzeti sladoled jer su tamo najfiniji i najjeftiniji. Ali koje čudo Tommy nam se zatvorio u 21:10 pred nosom. Tako smo dotrčali do najgorih mjesta u gledalištu, točnije lijevo krilo. Sada bi bio red da kažem nešto i o predstavi. Pat i Mat su mi omiljeni likovi djetinjstva, mogu reći da su ih savršeno prikazali uživo. Face su bile više nego odlične, a kostimografija se nije razlikovala od one u crtiću. Svaka čast! Kod njih mi je najsmiješnije što sve probleme rješavaju na najteži mogući način, ali glavno je da upali. Svaka čast glumci! Kao da sam gledala još jednu epizodu, a ne predstavu!

Nika Vlahović (14)

Propala slika

Pat i Mat ili Lolek i Bolek (?!; op.ur.) su u subotu navečer odlučili krenuti u hrvatsku avanturu. Čula sam od svog voditelja Marka da je dobra predstava, pošto je on dobar s glasnogovornicom kazališta Nu:Write iz Zagreba, s kojom je ispijao piće u subotu prije predstave. Tijekom cijele predstave sam sjedila na prijateljici Lani koja je bila moj zid u predstavi. Pata i Mata su igrali poznati glumci Asim Ugljen i Marko Cindrić. Kad sam ugledala glumca Asima sjetila sam se kako je moj rođak Nikola govorio da ga je vidio nekidan, a ja sam mu samo rekla da mu se to učinilo. Ova predstava me vratila u dane kad sam bila sasvim mala te sam sjedila na kauču i pozorno gledala Pata i Mata na televiziji. Predstava je bila humoristična. Na kraju predstave ja i Antonela smo se slikale s glumcima. Kad smo išle pogledati sliku shvatile smo da na Antonelinom mobitelu ne radi bljeskalica, pa je slika propala.

Lucija Zekanović (14)

Podijeli s prijateljima
64.
MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ŠIBENIK - HRVATSKA
22. lipnja - 6. srpnja 2024.
MDF_PLakat

Izdvojeno:

Kategorije

društvene mreže