TO SAM JA, ANABEL: Ipak nije bio horor!

TO SAM JA, ANABEL: Ipak nije bio horor!

Lightwave Theatre Company, Bukurešt, Rumunjska (HNK u Šibeniku)

 

Predstava To sam ja, Anabel se održavala u HNK-u. Meni je bilo malo strašno, nije bilo za djecu koja su mlađa od 14 godina. Sve je počelo s nekim malim filmićem. Glumci su iz Rumunjske i to je bilo odlično. Pozornica je imala platno tako da je na platnu pisao prijevod s rumunjskoga na engleski jezik. Predstava je bila zanimljiva.

Petra Gotić, 10

 

Ova predstava priča o ženi koja je došla u svoju staru sobu i podsjećala se djetinjstvo. Ta je našla jedan dnevnik koji je pisala kad je bila mala. Tek onda se sjetila da su joj se roditelji rastali i nisu se slagali. Nakon svega toga djevojčica je bila tužna i razočarana jer su joj roditelji bili takvi. Kada je narasla nitko joj nije mogao objasniti pravila kako se ponašati vani i tako je pala na foru da joj je netko bacio prah u piće. Više se ničeg nije htjela sjećati. I tako je završila predstava, žena je otišla na posao.

Marijeta Rupić,10

 

Ova predstava mi se svidjela i bila mi je zanimljiva. Jedva sam barem nešto razumio. Ja sam skužio da su se mama i tata svađali zato što je tata pio rakiju. I skužila sam da je Anabel htjela letjeti i ona je počela letjeti.

Daniel Ljumeži, 9

 

Predstava “To sam ja, Anabel” je bila lutkarska predstava. Baš mi se zbog toga nije svidjela. To je bila predstava za osobe starije od 14 godina. Zato je bilo malo strašno. Bila je to predstava iz Rumunjske. Glumci nisu govorili. Ja nažalost nisam pogledala cijelu predstavu do kraja jer je bila jako strašna.

Katarina Grizelj, 12

 

“To sam ja, Anabel” je predstava kazališta iz Bukurešta koja je izvedena u HNK Šibenik u 19 sati. U predstavi se radi o djevojčici koja se vraća u dom svoga djetinjstva i prisjeća se svih dobrih sjećanja, svađa svojih roditelja, ali ih je kroz svijet mašte pokušava preboljeti. Predstava je jako zanimljiva i definitivno sam uživao u njoj i pogledao bih ju ponovno.

Noa Matas, 13

 

Predstava govori o ženi koja se prisjeća svoga djetinjstva, kao mala pokušala je uživati u njemu, ali okolina joj ne dopušta i tjeraju da odraste. Motiv predstave je vrijeme, svi žure , a vrijeme, tko je zapravo vrijeme - mistični starčić. Lutke su tako realistične, kada bi neka lutka pogledala u publiku izgledalo bi kao da vas gleda živa duša. Pokret je usklađen s lutkama. Anabelini roditelji tuku se, a otac joj je alkoholičar. Anabel je usamljena. Vrijeme je zapravo jedini prijatelj za Anabel. Anabel odlazi i leti, letiii... Na početku mislila sam da će priča biti strašna, ali zapravo je potresna. Dobro su se poigrali sa svjetlom, no mislim da je bilo malo prenapasno u nekim dijelovima. Cijela predstava je bazirana na pouci da se zaustavimo u vremenu i pričekamo na tren.

Anđela Matić, 12

 

Predstava mi se nije svidjela, ali su lutke bile super. Nije mi se svidjelo to što su cijelo vrijeme palili i gasili svjetlo. Također mi se nije svidjelo što su jednu radnju radili predugo. Kostimi i glazba u pozadini su bili super.

Lana Abramović, 12

 

Po naslovu ove predstave mislila sam da će biti jena od strašnijih jer kao što većina vas zna, postoji horor Anabel. U predstavi se radi o djevojčici Anabel koja čita svoj dnevnik iz djetinjstva. Prisjeća se svih svađa koje pokušava preboljeti kroz maštu. Po mom mišljenju pretjerali su sa svjetlom koje je previše bljeskalo. Nije mi se svidio prijelaz glazbe, zato što bi prvo bila polagana, a nekoliko sekundi kasnije brza i vesela. Ova predstava mi se i nije baš svidjela jer su lutke bile pomalo jezive, a tema mi nije bila baš zanimljiva.

Petra Mušić, 11

 

Sigurno ste pročitali naslov predstave i pomislili: ne, ne vodim svoje dijete. Vjerojatno ste očekivali strašne i sotonističke prizore u predstavi, ali ponekad je realnost drugačija. Ponekad mi jednostavno preuveličavamo svoje misli. Predstava pokazuje moć djevojčine mašte i moć odlaženja u prošlost i njene sretne trenutke. Što biste odgovorili - što je pojam vrijeme? Neki bi odgovorili da je to samo jedna bezvezna sitnica koja opterećuje naš život nevažnim stvarima. Ova predstava je, kao i još mnogo drugih pojmova, objasnila na način prolaženja kroz oblake I putovanje u maštu. Ova predstava će otkriti ne samo ostavljene i prašnjave trenutke iz prošlosti, ona će otkriti cijelu važnost čitavog života. Para s pozornice koja polako gmiže u gledalište povući će vas na nezaboravan put. Moram priznati, nešto me razočaralo, nisu kostimi, rekviziti ni glazba u pozadini. Razočarala me publika, bilo ih je premalo. U očima glumaca vidjela sam razočarenje, ali i ponos. Ne znam razlog manjka publike, ali izvedba sigurno nije bila razlog.

Lara Čičmir, 12

 

Predstava je bila zanimljiva. Lutke su izgledale nevjerojatno, pogotovo lutak koji je predstavljao vrijeme koji je bio vrlo detaljno izrađen. Priča je pratila život djevojčice Annabel koja odrasta u obitelji koja je voli, ali zato nju pogađaju njihove svađe. Paralelno s njezinim životom vrijeme nam na pomalo zastrašujući način objašnjava kako nam život brzo protječe, ali ujedno nas tješi činjenicom da život završavamo lijepim uspomenama.

Bruna Belamarić, 12

 

Meni je predstava bila zanimljiva, samo što bi bilo bolje da je bila na hrvatskom. Svidjelo mi se što su djevojčica i lutka letjele u kišobranu, a nije mi se svidjelo što su se mama i tata svađali i to što je tata bio alkoholičar.

Mak Imamović, 9

 

Najviše su mi se svidjeli efekti predstave. Nisam baš razumjela jer je prijevod bio na engleskom i nisam baš oduševljena ovom predstavom, jer je bila malo dosadna.

Mirna Gostijanović, 12

 

Lutke i glumci su bili jako dobri, ali mi predstava nije bila baš zanimljiva, nego dosadna. Dosta ljudi je otišlo preko predstave, čak sam i ja razmišljala o odlasku.

Mihaela Spahija, 12

 

Ušla sam u kazalište misleći da će predstava biti bazirana na istoimenom horor filmu, no nije bila. Lutkarska predstava je bila poučna, govoreći o tome kako vrijeme brzo prolazi, o tome da se život sastoji od uspona i padova. Lutke su bile uređene zlatnim detaljima. Scenografija se užurbano mijenjala, ovisno o dijelu života kroz koji je Annabel prolazila. Predstava, trajući skoro cijeli sat uspavala je neke gledatelje zbog svoje lagane, no ipak divne glazbe. Od predstave sam očekivala nešto mnogo drugačije zbog oznake 14+, no poruka koju je predstava dala mi se mnogo svidjela.

Franka Šupe, 14

 

Predstava nije bila onakva kakvu sam je zamišljala. Mislila sam da će biti strašna ili komična, no zapravo je predstava bila nekakav story time. Bilo je lijepo gledati i sve je bilo lijepo isplanirano i odigrano, ali očekivala sam nešto drugačije.

Chiara Gostijanović, 13

 

Prvo bih rekla da ovo nije bio horor. Lutka Annabel je glavni lik koji u životu traži ljubav. Vidjelo se da su se glumci jako potrudili. Nije baš lako upravljati velikom lutkom bez da se spotakneš na druge. Ja bih. Kazalište je bilo prazno, žao mi je jer su zaslužili više.

Rita Gaćina, 12

 

U početku mi se predstava činila super, ali nije bila dobra. Ništa nisam razumjela, uglavnom predstava mi je bila dosadna i grozna.

Lola Martinović, 13

 

Predstava "It's me Annabel" govori o desetogodišnjoj djevojčici koja dolazi iz obitelji s prepirljivim roditeljima koji je iznimno vole. Pokušava razumjeti njihove svađe kroz njenu maštu, stvarajući zamišljenog prijatelja nalik na njenog djeda. S time je imala sposobnost manipuliranja vremena. Glavnog lika glumi lutka kojom upravljaju glumci. Annabel je naizgled izgledala kao da je živjela. Ovisno o radnji i Annebelinim osjećajima, glazba i efekti koji su osvjetljavali naše oči u raznim bojama te magla puštena po sceni, mijenjali su ugođaj cijele izvedbe. Predstava je napravljena na temu razmišljanja i koncentracije. Naratorov glas koji nam je objašnjavao cijeli tijek izvedbe, bio je na rumunjskom jeziku. Na velikom platnu iza scene,stajao je prijevod na engleskom jeziku. Po mome mišljenju bilo bi bolje da je cijeli tekst pisan na hrvatskom jeziku. Time bi i onim "usnulima" iznikla nada za nastaviti gledati.

Karla Dugopoljac, 13

 

Mislila sam da će ova predstava biti strašna pošto je ovo napravljeno prema hororu. Predstava se radi o Annabel kako se prisjeća djetinjstva. Djetinjstvo joj je bilo tužno jer je prvo pobjegla od roditelja jer su se stalno svađali, a kasnije kada se vratila, roditelja joj nije bilo. Predstava je bila dobra.

Lara Živković, 12

 

U kazalištu sam ovu lutkarsku predstavu pogledala, a uopće nisam skužila o čemu se radi. Na početku su pokazali jedan kratki video s dijelovima nekih njihovih predstava. Činilo se zanimljivo i jezivo, ali poslije kada je predstava počela, nije bilo.

Petra Lastavica, 13

FOTO GALERIJE

FANTASTIČNA TURA

ČAROBNJAKOV UČENIK

MONTE LIBRIĆ

ČUDNOVATE ZGODE BARUNA MŰNCHAUSENA